Birtokba veheti a közönség csütörtökön az új Városligeti Sportcentrumot, Budapest legsokoldalúbb új sportközpontját – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Műfüves labdarúgó pálya lelátóval, kosárlabda aréna, három multifunkciós sportpálya, kondipark, terep ügyességi park mászófallal, pumptrack pályával, valamint tizenhárom sakkasztal, valamint négy pingpongasztal és két teqballasztal is átadásra került az akadálymentes Városligeti Sportcentrumban. A Liget Budapest Projekt újabb család-, gyermek- és sportbarát fejlesztése tesztüzemi nyitva tartás keretében várja a látogatókat szeptember 3-tól. A park délkeleti részén, az Ajtósi Dürer sor - Dózsa György út kereszteződésnél kialakított 36 000 négyzetméteres sportközpont könnyen megközelíthető, területén pedig gyönyörűen újjávarázsolt zöld környezetben lehet sportolni.

A Városliget születése óta inspirálja és befogadja a sport szerelmeseit, rekreációs szempontból igen fontos szerepet tölt be a környező kerületekben élők számára, éppen ezért a Liget Budapest Projekt megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítanak az egészséges életmódra ösztönző sportolási és kültéri játszó funkciók erősítésére, bővítésére. A rendkívül népszerű Ifjúsági Sportpályák 2018-as átadását követően ennek legfontosabb állomása az Ajtósi Dürer sor – Dózsa György út szomszédságában kialakított új Városliget Sportcentrum, amelyet szeptember 2-tól vehet birtokba a közönség – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Átadták Budapest legsokoldalúbb szabadtéri sportcentrumátFotó: Liget Budapest / Mohai Balázs

A Liget új, legsportosabb fejlesztési üteme több mint három és fél hektáron, 36 000 négyzetméteres területen kapott helyet, ahol több mint egy tucat sportág (két bérelhető sportpálya kivételével) ingyenes kipróbálására van lehetőség. Az új sportcentrumban két foglalható, kivilágított sportpálya is létrejött: a Városligeti Miniaréna Budapest új, egyik legmodernebb kivilágítható kézilabdapálya méretű műfüves labdarúgópályája, amelynek különlegessége, hogy fedett cserepadokkal, lelátóval, illetve digitális eredményjelző táblával is ellátták.

A Kosárlabda Miniaréna pedig az amatőr és profi kosarasok egyik kedvenc helye lesz, a szabványos méretű kosárpálya gumi burkolatú és 4,2 méter magas védőhálóval rendelkezik. A bérelhető sportpályákat a Liget Budapest Projekt honlapján lehet lefoglalni, kedvező áron. Ezek a pályák délelőttönként a környéken lévő oktatási intézmények, így a Szent István Gimnázium, a Radnóti Gimnázium és a Városligeti Kéttannyelvű Iskola tanulói számára ingyen állnak rendelkezésre. Mindezek mellett három kisebb, ingyenesen használható multifunkcionális sportpályát is kialakítottak a területen, amelyeken focizni, kosárlabdázni, röplabdázni, tollaslabdázni és lábteniszezni lehet.

Az új Városligeti Sportcentrum csütörtöktől várja a nagyközönségetFotó: Liget Budapest / Mohai Balázs

A Városligeti Sportcentrum kialakítása során különös hangsúlyt fektettünk arra, hogy az egyenlő hozzáférés jegyében valamennyi új pályát, sporteszközt és szolgáltatást úgy alakítsunk ki, hogy azokat a mozgássérültek és fogyatékkal élők is biztonsággal igénybe tudják venni – hívta fel a figyelmet a Városliget Zrt. vezérigazgatója, majd a további újdonságokról is beszámolt: igyekeztek a városligeti hagyományokból is minél többet visszahozni, hiszen például évszázados múltra tekint vissza itt a szabadtéri sakk – elég csak a legendás hírű Ligeti sakk-körre gondolni –, ezért a területen 13 sakkasztalt helyeztek el, amelyek egy részét kerekesszékkel is lehet használni. Szintén a városligeti sporttradíciókat idézi az a négy pingpongasztal is, amelyet a sportág szerelmesei használhatnak a területen.

Liget Budapest: elkészült Európa egyik leglátványosabb tetőszerkezete

Elkészült a Magyar Zene Háza különleges tetőszerkezete, mely épület egyedi, organikus formavilágával Budapest egyik új és turisztikai vonzerejét jelentősen növelő jelképe lesz - jelentette be Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. A játékos hullámzással vastagodó, majd elvékonyodó tetőzet a városligeti lombkorona szint alatt marad, így a ház harmonikusan beleolvad a természetbe.

A Városliget Sportcentrumban egy több elemből álló kondiparkot is kialakítottak, amely speciális eszközeivel a kezdő felhasználók és a professzionális street workout versenyzők számára is megfelelő nehézségű gyakorlatok elvégzésére biztosít lehetőséget. Mindezek mellett a világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő magyar találmányból, a teqballból is két darabot elhelyeztek a centrumban. A sportolók kényelmét női, férfi és akadálymentesített öltözők, illetve ivókutak, kerékpártárolók szolgálják.

A korszerű kosárlabdapálya az új sportcentrumbanFotó: Liget Budapest / Mohai Balázs

A különleges sportokat kedvelőknek is számos lehetőséget nyújt a Városligeti Sportcentrum, kifejezetten nekik készült a Terep Ügyességi park, amely domborzati adottságai révén egy egyedi, organikus formavilágú mászófallal, és rollerezésre, görkorcsolyázásra, BMX-ezésre tervezett izgalmas pályákkal várja a sportolókat. A Terep Ügyességi park különlegessége a pumptrack, ami egy hullámokkal és kanyarokkal teletűzdelt kerékpáros ügyességi pálya.

Már a Városliget Sportcentrum tervezési fázisában is folyamatosan egyeztettek a Ligetbe járó sportolókat képviselő szervezetekkel annak érdekében, hogy valóban a használók igényei szerint alakítsák az új sportpályákat és eszközöket, a lehető legjobb minőségben.

A hagyományos sportágak mellett a mászófal szerelmesei is próbára tehetik magukatFotó: Liget Budapest / Mohai Balázs

Itt azonban nem álltunk meg, hiszen nagyon fontosnak tartottuk, hogy a végeredmény is tükrözze a tervezésnél elhangzottakat, ezért megkértük az érintett célcsoportokat, hogy az elkészült sportparkot még a nyitás előtt – a Liget Budapest Projekt korábban átadott parkfejlesztéseihez hasonlóan - alaposan teszteljék le 

- emelte ki Gyorgyevics Benedek.

A tapasztalataik és részletes visszajelzéseik alapján pedig elvégezzük a szükséges finomhangolásokat - tette hozzá.

BMX-pályát is kialakítottak az új létesítménybenFotó: Liget Budapest / Mohai Balázs

A Városligeti Sportcentrum tesztelésében többek között közreműködtek a Rippel fivérek és akadémiájuk növendékei, Szász Kitti négyszeres freestyle foci-világbajnok, a Face Team Akrobatikus Sportszínház kosárlabda show-jának tagjai, Blázsovics Ádám és Bányik Csaba teqball-világbajnokok, illetve a fejlesztés akadálymentes elemeit a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) tagjai véleményezték.

Az új sportcentrum megnyitását követően tovább folytatódik a Városliget parkfejlesztésének második üteme, idén ősszel további család-, gyermek- és sportbarát fejlesztések várják majd a látogatókat. Elkészül a két kilométer hosszú, kivilágított futókör, egy újabb kutyás élménypark, a hangulatos, új városligeti promenád Ajtósi Dürer sor – Damjanich utca közötti szakasza és megújul a Kis Botanikus kert is a parkban. Tekintettel arra, hogy az Országgyűlés törvényi úton feloldotta a Fővárosi Önkormányzat által elrendelt és zöldfejlesztési stopot eredményező városligeti változtatási tilalmat, ennek köszönhetően a mostani parkfejlesztési ütemben 93 000 négyzetméternyi zöldfelület újulhat meg és több mint 200 lombos fát is elültetnek.