Új, és egyre nagyobb, világrekord születhet a kezdeti nyilvános részvénykibocsátások terén, miután az Alibabához tartozó Ant Group jelezte: cél, hogy a tőkebevonás elérje a 35 milliárd dollárt. Ezzel pedig simán lenyomnák az eddigi csúcstartónak számító Saudi Aramcót.

Egyre biztosabb, hogy megdől az eddigi történelmi csúcs a kezdeti nyilvános részvénykibocsátások (IPO) területén, miután az Ant Group kínai pénzügyi technológiai vállalat bejelentette, 35 milliárd dollárra emelik föl a tőkeemelési céljukat– írja a Business Insider.

Ezzel pedig a Alibaba leányvállalata simán lenyomná az eddigi csúcstartót. A jelenlegi rekorder Saudi Aramco ugyanis „csupán" 25,6 milliárd dolláros IPO-t hajtott végre.

Az Ant Group azt követően döntött az emelésről, hogy újraszámolta az értékét, és fölhúzta azt 250 milliárd dollárra. A legutóbbi becslés még 225 milliárd dollárról szólt, ami akkor 30 milliárd dolláros IPO-t jelentett volna.

Ez a cég döntheti meg a részvénykibocsátások világcsúcsát

A kínai milliárdos, Jack Ma mobilfizetési vállalata, az Ant Group megdöntheti a Saudi Aramco olajóriás rekordját, és a történelem legnagyobb részvénykibocsátását hajthatja végre. A Jack Ma kínai technológiai milliárdos tulajdonában lévő Ant Group mobilfizetési cége hivatalosan is bejelentette a terveit, melyek szerint a hongkongi és a sanghaji tőzsdén hajtana végre részvénykibocsátást.

A mobilfizetési rendszerben utazó Ant egyébként párhuzamosan menne tőzsdére Hongkongban és Sanghajban. A társaság egyébként a múlt héten kapta meg az engedélyt a sanghaji részvénykibocsátáshoz, vagyis egyre közelebb kerületek a nagy üzlethez. A következő fontos állomás csütörtökön jön, amikor meghallgatást tart a kibocsátásról a hongkongi tőzsde. Ha minden jól megy, az IPO várhatóan októberben valósul majd meg.

Az Ant Group még 2014-ben jött létre annak érdekében, hogy működtesse az Alibaba fizetési rendszerét (Alipay), amelyet mára majdnem egymilliárd ember használnál Kínában – bevételeinek jelentős része pedig a felhasználóknak nyújtott gyorshitelekből származik.

Az Ant az idei első félévben 72,5 milliárd jüanos (10,5 milliárd dollár) bevételt ért el, 21,2 milliárd jüanos (3,1 milliárd dollár) profit mellett.