Az amerikai lakosság hatalmas mennyiségű készpénzt halmozott föl az elmúlt időszakban, ahogy a gazdasági és piaci bizonytalanságok felértékelték a biztonságos menedéknek számító készpénzt – derül ki egy friss felmérésből.

Az idei év áprilisa és júliusa között az amerikai lakosság kezében összesen 12500 milliárd dollárnyi készpénz volt, ami soha nem látott szintnek számít – idézi az RT.com a Morgan Stanley befektetési bank elemzését.

A bank szakértői szerint a háttérben egyértelműen a koronavírus-járvány miatti gazdasági és piaci bizonytalanságok állnak, illetve az sem elhanyagolható, hogy a novemberi elnökválasztás közeledtével sokan inkább biztonságba helyezték a tőkéjüket. A választások előtt ugyanis rendre megemelkedik a piaci volatilitás, amit sokan igyekeznek elkerülni.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a megszokottól eltérően most a jövedelmi spektrum minden szegmensénél kimutatható volt a megtakarítás. Ez azért fontos, mert nehéz gazdasági időszakokban általában az jellemző, hogy míg a gazdagabbak megtakarítanak, addig a szegényebbek hozzányúlnak a megtakarításaikhoz a munkahelyek elvesztése miatt.

Az elmúlt hónapokban inkább megtakarítottak az amerikaiakForrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Most azonban azt lehetett látni, hogy általában is gyengén alakultak a kiskereskedelmi eladások az USA-ban, az elmúlt hónapokban. A Kereskedelmi Minisztérium közlése szerint augusztusban a kiskereskedelmi eladások mindössze 0,6 százalékkal bővültek, elmaradva a 0,7 százalékos elemzői várakozástól. Ez ráadásul még gyengülés is volt a júliusban mért (felülvizsgált) 0,9 százalékos növekedéshez képest.

Egyelőre pedig a kiskereskedők nem is látják, mikor térhetnek vissza nagy számban a fogyasztók. Az iparági szereplők ugyanis sorra figyelmeztetnek, hogy szeptemberben akár csökkenhetnek is az eladások, ahogy a megtakarítás továbbra is meghatározza a lakossági hangulatot.