Több ezer milliárd dollárnyi készpénzt halmoztak föl az amerikaiak

US dollar, amerikai dollár, pénz, papírpénz, érme
Photo Illustration of American money, USD currency, dollars and cents coins laying on banknotes, dollar bills on a white surface on 8 January 2020 in Amsterdam, Netherlands. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az amerikai lakosság hatalmas mennyiségű készpénzt halmozott föl az elmúlt időszakban, ahogy a gazdasági és piaci bizonytalanságok felértékelték a biztonságos menedéknek számító készpénzt – derül ki egy friss felmérésből.
Vágólapra másolva!

Az idei év áprilisa és júliusa között az amerikai lakosság kezében összesen 12500 milliárd dollárnyi készpénz volt, ami soha nem látott szintnek számít – idézi az RT.com a Morgan Stanley befektetési bank elemzését.

A bank szakértői szerint a háttérben egyértelműen a koronavírus-járvány miatti gazdasági és piaci bizonytalanságok állnak, illetve az sem elhanyagolható, hogy a novemberi elnökválasztás közeledtével sokan inkább biztonságba helyezték a tőkéjüket.

A választások előtt ugyanis rendre megemelkedik a piaci volatilitás, amit sokan igyekeznek elkerülni.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a megszokottól eltérően most a jövedelmi spektrum minden szegmensénél kimutatható volt a megtakarítás. Ez azért fontos, mert nehéz gazdasági időszakokban általában az jellemző, hogy míg a gazdagabbak megtakarítanak, addig a szegényebbek hozzányúlnak a megtakarításaikhoz a munkahelyek elvesztése miatt.

Az elmúlt hónapokban inkább megtakarítottak az amerikaiak Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Most azonban azt lehetett látni, hogy általában is gyengén alakultak a kiskereskedelmi eladások az USA-ban, az elmúlt hónapokban. A Kereskedelmi Minisztérium közlése szerint augusztusban a kiskereskedelmi eladások mindössze 0,6 százalékkal bővültek, elmaradva a 0,7 százalékos elemzői várakozástól. Ez ráadásul még gyengülés is volt a júliusban mért (felülvizsgált) 0,9 százalékos növekedéshez képest.

Egyelőre pedig a kiskereskedők nem is látják, mikor térhetnek vissza nagy számban a fogyasztók.

Az iparági szereplők ugyanis sorra figyelmeztetnek, hogy szeptemberben akár csökkenhetnek is az eladások, ahogy a megtakarítás továbbra is meghatározza a lakossági hangulatot.