Novemberben nyílik Skócia első kereskedelmi aranybányája

arany, aranyrög, érték
Vágólapra másolva!
November végén megnyílhat Skócia első kereskedelmi aranybányája, ráadásul a friss kutatások szerint több arany és ezüst lehet a területen, mint azt korábban gondolták.
Vágólapra másolva!

Biztató jelek szerint több nemesfém lehet a Cononish nevű skóciai aranybánya területén, amely november 30-án kezdheti meg a kitermelést.

Az üzemeltető Scotgold Resources nemrég jelezte, hogy megvizsgált földminták alapján a bányaterület északkeleti részén az eredetileg vártnál több arany és ezüst található

– írja a Mining.com. A Glasgowtól északra fekvő felföldi területen elhelyezkedő Cononish projekt Skócia első kereskedelmi aranybányája lesz.

Megnyílik Skócia első aranybányája

A telephelyet üzemeltető vállalat bejelentette, hogy Skócia első, kereskedelmi aranybányája készen áll a megnyitásra és a kitermelés megkezdésére - írja a Mining.com. Ahogy az Origo arról beszámolt, a Scotgold Resources fogja üzemeltetni a Cononishban, Tyndrum falu közelében található, tárnás fejtésű arany- és ezütbányát, amely Skócia első ilyen létesítménye lesz.

A projektet egyébként korábban már többször elhalasztották. Eredetileg idén májusra tolták el az indulást a terület átalakítása miatt, aztán a járvány miatt halasztották el a nyitást. A vállalat közlése szerint azonban a fejlesztési tevékenység újra folyik, miután a skót kormány március 27. és június 15. között leállíttatta a munkát – vészhelyzeti intézkedésként.

A Scotgold egyébként 2018-ban kapta meg az engedélyt a Cononish projektre, és a vállalat úgy számol, hogy évente 23.370 uncia aranyat lesz képes kitermelni, kilenc éven át.

A tervek szerint emellett az első fázisban havi 3000 tonna ércet bányásznának, a második fázisban viszont már megdupláznák a kibocsátást. Mindazonáltal a vállalat azt is jelezte, a kilenc éves terv mellett tervben van a jövőbeni fejlesztés lehetősége is.