Kínában az éttermeknek, online árusoknak és kézbesítéssel foglalkozó cégeknek ezentúl kötelezően le kell jelenteniük műanyag felhasználásukat.

A kínai Kereskedelmi Minisztérium olyan országos szintű rendszert hozott létre, melyen keresztül a kiskereskedők le tudják jelenteni műanyag használatukat. A minisztérium javaslata egyike azon megoldási lehetőségeknek, mellyel az ország egyre növekvő mennyiségű szemetét próbálják kezelni.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Kínában szeptemberben fogadták el a szilárd hulladékok kezeléséről szóló új törvényt, mely többek között előírja egy új hulladék-újrahasznosítási infrastruktúra kialakítását, illetve szigorúbb büntetést ró a szemeteléssel kapcsolatos szabályok megszegőire.

Szintén a szeptemberi bejelentés pedig év végére országszerte betiltaná az egyszer használatos szívószálakat,és a nagyobb városokban az egyszer használatos műanyag cikkek, így a bevásárló szatyrok használatát is teljesen tiltott lenne.

Kína évek óta küzd az egyre növekvő mennyiségű lakossági hulladék kezelésével. Az ország a világ legnagyobb műanyag hulladék termelője. 2019-ben körülbelül 63 millió tonna műanyagot állított elő az ország, az újrahasznosítási arány pedig csupán 30 százalék volt. Évente nagyságrendileg 20 millió tonna egyszer használatos, biológiailag nem lebomló műanyag kerül ki a gyárakból, melyből a bevásárlótáskák 3 millió tonnát tesznek ki.

Januárban a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság ötéves ütemtervet tett közzé a hulladék csökkentésére. Ezen ütemterv része a műanyag zacskók országos betiltása 2022-től, az egyszer használatos műanyag termékek 30 százalékos csökkentése, illetve a szállodákban az egyszer használatos műanyag cikkek teljes betiltása 2025-től.