Hatalmas, 75 milliárd köbméteres földgázvagyonra bukkantak

Yakutia gas,
 Talakan-Taishet section of Eastern Siberia-Pacific Ocean pipeline (ESPO) was launched in Yakutia view gas torch Transneft Vostoknefteprovod boreal forest energy and fuel complex HORIZONTAL
The Talakan-Taishet section of the Eastern Siberia-Pacific Ocean pipeline (ESPO) was launched in Yakutia.
Vágólapra másolva!
Jókora földgázvagyon megtalálásáról érkeztek hírek: a Rosneft orosz energetikai óriás hatalmas gázmezőt fedezett fel Jakutföldön, Oroszország távol-keleti régiójában, írja az RT.com. 
Vágólapra másolva!

A mező több, mint

75 milliárd köbméter földgázt és 1,4 millió tonna kondenzátumot (gázcsapadékot) tartalmaz.

A felfedezés a vállalat fúrási kampányának részeként történt meg. A cég ebben a programjában új, eddig kiaknázatlan gázmezőket derít fel. Ehhez a kampányhoz tartozott például a Kara-tengeren talált olaj- és földgázmezők felfedezése is.

A keleti Szibéria-Csendes-óceán vezeték (ESPO) Talakan-Taishet szakasza, Jakutföldön. Forrás: Sputnik via AFP/RIA Novosti/Fomichev Mikhail

A feltárást a Rosneft leányvállalata, a Taas-Yuryakh Neftegazodobycha végezte. A vállalat 50,1 százalékban orosz tulajdonban van, 49,9 százalékon pedig a BP és indiai vállalatok osztoznak. A cég kezében van a Srednebotuobinskoye olaj- és gázmező is, mely a Rosneft legnagyobb kitermelése Kelet-Szibériában.

De nemcsak az orosz érdekeltségű vállalatok gyrosították fel a feltárásokat. Nemrégiben a kínaiak is többenetes nagyságú, 100 milliárd köbméteres földgázmezőre bukkantak. Mindez azért is fontos Kína számára, mert Peking tervei szerint az ország egyre nagyobb mértékben kíván támaszkodni a hazai gázkitermelésre, aminek érdekében idén fel is pörgették a kibocsátási aktivitást.

A világ legnagyobb földgáz tartalékával egyébként Oroszország rendelkezik, mintegy 38 ezer milliárd köbméterrel, ami a világ ismert tartalékának nagyjából az ötöde.

Az oroszok évtizedekre tervezve, olajjal és földgázzal szeretnék ellátni Indiát, ezért a nagy feltárási láz. Az indiaiak pedig az orosz sarkvidék olajmezőit kutató projektbe, a Vostokba is beszállnak, ahol előzetes becslések szerint a nyerstermelés 100 millió tonna is lehet.

Az indiaiak részéről az együttműködés nem meglepő, hiszen Narendra Modi miniszterelnök szerint India fogja meghatározni a globális energiaigényt a jövőben, mivel a feltörekvő gazdaság fogyasztása megduplázódik. Ezért a következő öt évben 250 millió tonnáról 450 millió tonnára emelik az olajfinomítóik kapacitását.