Kiderült, mennyi gázt fogyasztott az ország az év eddigi leghidegebb napján

földgáz gáz gáztűzhely láng gázláng
Vágólapra másolva!
Az idei tél eddigi leghidegebb napján, február 12-én több mint 62.768 ezer köbméter földgázt fogyasztott az ország, csaknem 20 millió köbméterrel többet, mint az előző évek ugyanezen napjának átlagos fogyasztása - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).
Vágólapra másolva!

Hangsúlyozzák, a hivatal egész évben folyamatosan felügyeli a földgázellátás biztonságát.

A lakosság és az ipari fogyasztók gázellátása a február közepén tapasztalható hideg idő alatt is folyamatos volt, az ellátásbiztonságot veszélyeztető körülmény nem volt.

Az elfogyasztott földgázmennyiség követi a hőmérséklet változását. Idén január 18-án és február 12-13-án volt kiugróan magas a fogyasztás, ezeken a napokon mínusz 4, mínusz 7, illetve mínusz 5 Celsius-fok volt a napi átlagos középhőmérséklet - írják a közleményben.

Illusztráció Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A tájékoztatás szerint a hideg idő miatt kiugró napi fogyasztás ellenére az idei téli gázfogyasztás mennyisége összességében hasonló az előző évi adatokhoz.

Ismertetik, hogy a hazai földgázellátás több forrásra támaszkodik: az import, a földgáztárolókban elhelyezett készletek és a hazai termelés folyamatosan ellátást biztosít.

A február 23-i adatok szerint a magyarországi földgáztárolókban 3,67 milliárd köbméter gáz van, a töltöttség 58 százalékos - tájékoztatott az energiahivatal.