Nagy bejelentést tett a tengeri kereskedelem egyik legfontosabb vállalata

Maersk konténerszállító hajó
The container ship 'Caroline Maersk' is docked at the specialized container terminal in Lazaro Cardenas, Michoacan state, Mexico, on April 4, 2017, which had a private investment from Danish company MAERSK. / AFP PHOTO / ENRIQUE CASTRO SANCHEZ
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb hajózási társasága történelmi lépést tesz annak érdekében, hogy többé ne fosszilis üzemanyaggal működjenek hajói, adja hírül a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

A globális tengeri kereskedelem mintegy 80 százalékát mozgató és a globális szén-dioxid kibocsátás 3 százalékáért felelős szállítmányozási vállalat

2050-re teljesen karbonsemleges flottát kíván létrehozni,

és 2030-ra már készen áll az ilyen hajók üzemeltetésére.

Maersk konténerszállító hajó Forrás: AFP/Enrique Castro Sanchez

Az A.P. Moller-Maersk bejelentése szerint a tulajdonában lévő összes hajónak képesnek kell szén-dioxid semleges üzemanyagok használatára. A váltás három hónappal azután következett be, hogy a kereskedelmi teherhajózás iparágának fő szabályozója új dekarbonizációs szabályokat állapított meg.

Bár a szén-dioxid-semleges üzemanyagok lényegesen többe kerülnek és megduplázhatják az üzemanyag költségeket,a fogyasztói termékek árán ez alig lenne észrevehető - mondta a Maersk egyik alelnöke.

A dán hajózási vállalat egyik szállító hajója. Forrás: AFP/Axel Schuett

A szállítmányozási vállalaton nagy a nyomás, hiszen

200 legnagyobb ügyfelének a fele már kitűzött szén-dioxid semleges célokat az ellátási láncában.

Így a Maersk nem csupán karbonsemlegessé válik 2050-re, de partner egy olyan kutatóközpont létrehozásában is, mely az iparág károsanyag-kibocsátásának csökkentésére összpontosít.

A cég 2018-ban jelentette be, hogy 2050-re karbonsemlegessé kíván válni. Az akkori könnyen elérhető cél mára igazi kihívást jelent, mivel jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő szén-dioxid-semleges üzemanyag. Az ammónia és tiszta metanol formák mellett az úgynevezett alkohol lignin keverék lehet az elsődlegesen megcélzandó üzemanyag.

A vállalat szándékainak komolyságát igazolandó, már 2023-ban, hét évvel korábban az eredeti tervhez képest, vízre bocsátja első szén-dioxid-semleges hajóját. Reményei szerint ez kellő motivációt szolgáltat az alternatív üzemanyagokat gyártóknak is a termelés felgyorsítására.