Csak az olaj- és a gyógyszeripari cégek előzték meg a bányákat tavaly

kína-ausztrália, kínai ausztrál kereskedelmi háború, bánya, szén, szénbánya, Ausztrália
To go with Climate-warming-UN-COP21-Australia-coal,FEATURE by Madeleine Coorey A photo taken on November 18, 2015, shows a coal mine in Bulga the Hunter Valley north of Sydney as Australia plans to dramatically ramp up coal exports -- which is the nation's second most valuable export -- to boost economic growth over the next decade despite climate change activists arguing new planned mines are "carbon bombs" incompatible with limiting temperature rises. As the world meets for climate change at talks in Paris, environmentalists say hopes of curbing global warming to less than two degrees Celsius (3.6 Farenheit) are incompatible with Australia's coal expansion plans. AFP PHOTO / William WEST (Photo by WILLIAM WEST / AFP)
Vágólapra másolva!
Noha a tavalyi nagy leállások miatt a bányaszektor is megszenvedte a koronavírus-járvány gazdasági hatásait, egy friss elemzés szerint az iparág az egyik legerősebb profitot érte el globális gazdasági ágazatok körében. Csupán két szektor tudta megelőzni.
Vágólapra másolva!

A bányacégek az elmúlt években komoly átalakulásokon mentek keresztül. A 2015-16-os nagy piaci mélyrepülések után ugyanis a vállalatok elkezdtek konzervatív szemlélettel működni, vagyis biztonságosan felkészültek a nagyobb nyersanyagpiaci kilengésekre – idézi a Mining.com a Moody's jelentését.

Mindez pedig tavaly ki is fizetődött, ugyanis a bányaipari vállalatok igen erős nyereséggel zárták a 2020-as évet, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt sok projektet le kellett állítani.

A Moody's által minősített 130 vállat összesen 230 milliárd dolláros adózás előtti eredményt (EBITDA) ért el a 2020 szeptemberéig tartó 12 hónapban.

Nyereséges évük volt 2020-ban a bányacégeknek Forrás: Shutterstock

Ez pedig globálisan is kimagasló eredmény, ugyanis csupán két olyan szektor volt, amely megelőzte: az olaj- és gázipar, illetve a gyógyszeripar.

Ráadásul a bányaszektor adósságpozíciója is sokat javult az elmúlt években. Noha az iparág teljes adósságállománya 670 milliárd dollár volt, a profithoz viszonyított adósságráta folyamatosan csökkent 2015-óta – 3,8-ről 2,7-re 2020 szeptemberéig.

A Moody's jelentése szerint ez annak köszönhető, hogy a szektor cégei igyekeztek visszafogni a kockázataikat, például közösen vágtak bele nagyobb projektekbe és óvatosak voltak a nagy osztalékfizetésekkel.

Az elemzés pedig úgy számol, hogy a bányaszektor a jövőben is igen erősen teljesít majd, köszönhetően részben a világgazdaság dekarbonizációjának. Számos ,megújuló energiával összefüggő szektornak ugyanis hatalmas a nyersanyagigénye, vagyis a bányavállalatok erős évekre számíthatnak.