Egy amerikai nagybank bejelentette az első bitcoin-alapokat

Bitcoin illusztráció
Vágólapra másolva!
A Morgan Stanley az első olyan amerikai nagybank, amely bitcoinhoz kötődő befektetési alapokat kínál a gazdag ügyfeleinek. Ezzel a világ legnépszerűbb kriptovalutája újabb lépést tett az intézményi elfogadottság felé.
Vágólapra másolva!

Történelmet írt a Morgan Stanley, mivel a nagy amerikai bankok között elsőként kínálja fel a gazdag ügyfeleinek, hogy bitcoinhoz kötődő befektetési alapokba helyezzék a tőkéjüket – írja a CNBC.
A Morgan Stanley összesen 4000 milliárd dollárnyi tőkét kezel, és a vállalat nemrég közölte a pénzügyi tanácsadóival, hogy beindítanak három befektetési alapot, amelyen keresztül az ügyfelek bitcoint vásárolhatnak.

A döntés hatalmas előrelépés a bitcoin számára a nagy intézményi elfogadottság terén. Már eddig is közölték nagyvállalatok, hogy nyitnak a kriptovaluták felé,

de a Morgan Stanley bejelentése arra utal, a nagybefektetők is elkezdték komoly befektetési eszközként kezelni a bitcoint.

Fontos azonban, hogy a bank is látja az esetleges kockázatokat. Mivel a bitcoin hatalmas kilengésekre képes, ezért csak a gazdag ügyfeleiknek kínálják fel a befektetést.

Vagyis csak olyanok fektethetnek be az alapokba, akiknek legalább 2 millió dollárnyi tőkéjét kezeli a Morgan Stanley.

A vállalati befektetők esetében az alsó tőkehatár 5 millió dollár, de a magánszemélyekre és a vállalatokra egyaránt vonatkozik, hogy csak olyanok vásárolhatnak, akik legalább hat hónapja vezetnek számlát a banknál.

A Morgan Stanley elkezd bitcoinban utazó befektetési alapokat kínálni Forrás: AFP/2009 Getty Images/Mario Tama

Emellett a CNBC értesülései szerint a bank még egy korlátozást bevezetett az esetleges kockázatok ellen. A szabály az, hogy a bitcoin-befektetések csak az ügyfél nettó vagyonának maximum 2,5 százalékát tehetik ki.

A három felkínált alap közül kettőt a Galaxy Digital nevű kriptovaluta-vállalat üzemeltet, míg a harmadik mögött az FS Investments eszközkezelő és az NYDIG nevű bitcoin-cég közösen áll.

A Morgan Stanley mellett meghatározó nagy amerikai befektetési bankok (Goldman Sachs, JPMorgan, Bank of America) vagyonkezelő ágazatai egyelőre nem teszik lehetővé a közvetlen bitcoin-befektetéseket.