Több olajat és földgázt termelnének ki a britek az Északi-tengeren

Cromarty Firth, olaj, Északi-tenger, Skócia
CROMARTY, SCOTLAND - JANUARY 12: Oil rigs weighing thousands of tons are continuing to be stacked up in the Cromarty Firth on January 12, 2018 in Invergordon, Scotland. Rig platforms are being stacked up in the Cromarty Firth, awaiting orders to transport them to scrapyards, due to a lack of demand for their services following the North Sea oil downturn. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság kormányának bejelentése értelmében még több olaj és gáz kitermelését teszik lehetővé az Északi-tengeren. A kormány ezekkel az engedélyekkel kívánja biztosítani azt a stratégiáját, hogy a fosszilis tüzelőanyagokról való áttérés ne okozzon törést a gazdaságában és a munkahelyek számában.
Vágólapra másolva!

A már meglévő engedélyeken túli további kitermeléssel az Egyesült Királyság túllépné a párizsi klímaegyezményben rá szabott szén-dioxid-kibocsátást. A brit kormány intézkedésével szemben a dán parlament nemrégiben utasította el az összes engedélyt és 2050-re a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésének teljes kivezetését irányozta elő, az iparági dolgozók számára további munkahelyek biztosításával.

A briteknél az ágazatnak egyébként 2025-ig 10 százalékkal, 2027-ig 25 százalékkal kell csökkenteni a károsanyag kibocsátást, illetve kötelezettséget vállaltak, hogy 2030-ig 50 százalékkal csökkentik azt.

Jelen intézkedés környezetvédelmi szakértők szerint szembe megy ezzel a vállalással.

A csökkentés elősegítése érdekében hatalmas energetikai és technológiai beruházásokat eszközölnek körülbelül 16 milliárd font értékben.

Szélturbinák Liverpooltól nem messze Forrás: Dong Energy/Jasper Carlberg

Ebből 10 milliárd font értékben a hirdorgéntermelést támogatnák, 3 milliárd font értékben pedig a szén-dioxid megkötés, tárolás és felhasználás fejlesztését finanszírozzák. A kormány számításai szerint 2030-ig 60 millió tonnával csökkenne így a károsanyag-kibocsátás, miközben 40 ezer munkahelyet támogatna a folyamat.

Olajfúró tornyok Skócia partjainál az Ékszaki-tengeren Forrás: Getty Images/Jeff J Mitchell

Ezzel szemben a brit energiaügyi titkár, Kwasi Kwarteng azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Királyság a tiszta energia országa lesz, zöld forradalmat hajtanak végre, a tiszta energiára helyezik a hangsúlyt és nem hagyják, hogy további elmozdulás történjen a fosszilis tüzelőanyagok irányába.

Környezetvédelmi szakértők szerint ez meglehetősen furcsa helyzetet eredményezne, hiszen idén novemberben Glasgowban kerül megrendezésre a COP26, vagyis az ENSZ 26. Éghajlatváltozási Konferenciája, ahol természetesen téma lesz a párizsi llímaegyezményben vállaltak, illetve a kontinens klímasemlegessé tétele 2050-ig.