Szuperbogarak tisztítják ki a csatornákat Ausztráliában

Queensland, Ausztrália, szennyvíztisztító
REDCLIFFE, QUEENSLAND, AUSTRALIA - : Cabbage Tree Creek (Tighgum) and associated mangrove wetlands, with wastewater treatment plant, with Shorncliffe suburb and golf course, on shores of Moreton Bay.
Vágólapra másolva!
Egy ausztráliai vállalat olyan "szuperbogarat" - valójában organizmusokat - fejlesztett ki, amely a szennyvízben található tápanyagokkal táplálkozik, így tökéletes a csatornák tisztítására. Az Urban Utilities vállalatnak öt évébe telt, mire a megfelelő kezelés mellett elérte a kitűzött mennyiséget az Anammox elnevezésű "bogárból", amely a szennyvíztisztitás egy zöldebb megoldását jelentheti a jövőben az egész ország számára.
Vágólapra másolva!

Ausztráliában először tenyésztenek úgynevezett Anammox bogarakat, amelyekből a vállalatnak a kezdetekben csak egy befőttes üvegnyi mennyiség állt rendelkezésére, ma már viszont tíz kerti medence feltöltéséhez elegendőt tudhat magáénak. De vajon mitől lesznek ezek a bogarak "szuperek"?

Michelle Cull, az Urban Utilities szóvivője elmondta, hogy nem a röntgenlátásuk miatt nevezték el őket szuperbogaraknak, hanem a hatalmas étvágyuk miatt. Hiszen ezek az élőlények ammóniával és nitrogénnel táplálkoznak, mindemellett rendkívül hasznosnak bizonyulnak, mivel eltávolítják a szennyező anyagokat a szennyvízből. Fontos megemlíteni, hogy a használatukkal jelentősen csökkenteni lehet a vegyi anyagok alkalmazásának mértékét, illetve a folyamat 60 százalékkal kevesebb energiát használ fel, mint a hagyományos módszerek.

Így nem meglepő, hogy a vállalat a bogarak hatékonysága miatt üzemeltetési költségében évi 500 ezer ausztrál dollárt takarít meg.

A "bogarakat" egy kerek, hálószerű műanyag lemezen növesztik, amelyet hordozónak neveznek. Ezzel a módszerrel a vállalat, ha elegendő hatalmas étvágyú bogarat termel, a környezet javát is szolgálja, hiszen egy sokkal zöldebb és tisztább megoldást biztosít a szennyvíztisztitásra, amellyel a régi, károsabb módszereket lehet kiváltani

A bogarakat a cég innovációs központjában tenyésztik Pinkenba városában, Queensland legnagyobb szennyvíztisztító telepén. Az üzem napi 800 ezer lakó szennyvízért kezeli, amely 50 olimpiai medence megtöltésére elegendő mennyiség.

A folyamathoz ma már Anammox bogarakat is használnak.

A vállalatnak az egyik legnagyobb kihívást a bogarak "termelése" okozta, mivel azok lassan növekednek, folyamatos gondozást igényelnek és megfelelő hőmérsékleten kell tartani őket, hogy egy nap majd beköltözhessenek a tisztítóművekbe. Az ausztráliai ABC szerint az Urban Utilities hamarosan képes lesz megosztani a bogarakat az ország többi részével is, hiszen a folyamatosan növekedő városok egyre több ammóniumot és tápanyagot termelnek a bogarak számára, így alkalmazásuk jelentős előnyökhöz juttathatja a jövőben Ausztráliát.