Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A mobilfizetések felforgatják a pénzügyi rendszert

pénzátutalás bankszámla bank számla pénz fizetés utalás
46267349 - - nfc - near field communication mobile payment
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban világossá vált, hogy az érintésnélküli mobilfizetések rendszere hatalmas növekedési potenciállal bír. Olyannyira, hogy most már több elemzés is azt jósolja, hogy a következő évek egyik legforróbb üzleti trendjéről van szó.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány hatalmas lendületet adott az érintésmentes mobilfizetéseknek. Az eMarketer elemzése például kimutatta, hogy csak az Egyesült Államokban 29 százalékkal nőtt a bolton belüli mobilfizetések száma – írja a TechCrucnh. A trend azonban messze nem csak az USA-ban érzékelhető.

Ha csak az eMarketer amerikai kutatását nézzük, jól látszik a mobilfizetések térnyerése a világ legnagyobb gazdaságában.

Tavaly összesen 92,3 millió (14 évnél idősebb) amerikai vásárló élt ezzel a lehetőséggel legalább egyszer, hat hónap alatt. A kutatás szerint ebben az évben ez a szám fölmehet 101,2 millióra.

Ha pedig a trend folytatódik, akkor 2025-re az amerikai okostelefon-tulajdonosok több mint fele használni fogja az érintésmentes mobilfizetési technológiát.

Nem meglepő, hogy elsősorban a fiatalok nyitottak a megoldásra. A 2020 és 2025 között prognosztizált, évi 6,5 millió új „mobilpénztárca"-használóból több mint 4 milliót az Y és a Z generáció tagjai adják majd – vagyis az 1980 után születetett nemzedékek tagjai.

Hatalmas növekedés előtt áll a mobilfizetések rendszere Forrás: BSIP/AMELIE-BENOIST / BSIP/Amelie-Benoist

Az amerikai növekedés azonban egy világszerte érezhető trend része. A Finaria ugyanis egy globális méretű iparági kutatás keretében arra jutott, hogy

idén a mobilfizetések szektorának mérete elérheti a 2400 milliárd dollárt, ami 24 százalékos növekedés lenne a 2020-as szinthez képest.

A jelentés szerint 2023-ra a globális összérték 3500 milliárd dollárra bővülhet.

A globális trend éllovasa egyébként Kína, amely vezetőnek számít a technológiához való kiskereskedelmi alkalmazkodásban. A jelentés kiemelte, az Egyesült Államok korábban igen nehézkesesen tudta csak felpörgetni a mobilfizetéseket a kiskereskedelemben. Mára azonban az USA eljutott oda, hogy globálisan a második legnagyobb piacnak számít, ahol a tranzakciók összértéke elérte a 465,1 milliárd dollárt – 2023-ra pedig összejöhet a 698 milliárd dollár is.

Az egyes vállalatokat nézve az látszik, hogy az USA-ban az Apple Pay tartósan a legnépszerűbb szereplő, és a felhasználóinak száma idén elérheti a 43,9 milliót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről