Évi 500 ezer forinttal több maradhat a fiataloknál az szja-mentesség miatt

koronavírus, illusztráció, Budapest , terasz, nyitva
Vágólapra másolva!
A 25 év alatti fiatalok munkával megszerzett jövedelmében 22 százalékos többletet hoz jövő januártól a személyijövedelemadó-mentesség - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtök reggel.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin hozzátette: ez havi szinten 40 ezer forintos, éves szinten félmillió forintos jövedelemtöbbletet jelenthet egy átlagos keresetű fiatal számára.

A miniszter azt mondta: ezzel az intézkedéssel a fiatalok iránti megbecsülésüket és a munka iránti tiszteletüket szerették volna kifejezni.

Céljuk, hogy minél több fiatal dolgozzon, helyezkedjen el, és az szja-mentességnek köszönhetően könnyebb legyen önálló életkezdésük.

Azt mondta, az érintett - munkaképes korú, 25 év alatti - korosztályban 1 millió fiatal van, de jelenleg nem dolgoznak mindannyian.

Kiemelte: fontosnak tartják, hogy

a Magyarországon jövőt tervező fiatalok el tudják képzelni, ha tisztességesen dolgoznak, hajlandóak kivenni részüket a közösből, akkor megkapják hozzá a támogatást.

Erről szólnak a családtámogatások, és az olyan, megelőlegezett családtámogatások, mint például a babaváró hitel. Mindezek miatt "ma Magyarországon könnyebb jövőt tervezni, mint 10 évvel ezelőtt volt" - jelentette ki Novák Katalin.

Fiatalok egy budapesti étterem teraszán a nyitás napján Fotó: Csudai Sándor - Origo

Megjegyezte azt is, hogy a házassági adókedvezmény 25 éves kortól jár, ha a fiatalok 25 év alatt kötnek házasságot.

A miniszter elismerően szólt a baloldalról, amiért képviselői szerdán az Országgyűlésben egyetlen ellenszavazat mellett szavazták meg a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét lehetővé tevő törvényjavaslatot. Örömtelinek nevezte, hogy vannak olyan ügyek, amelyekben képesek egységesen fellépni.

Novák Katalin ugyanakkor kiemelte, ha a baloldal kerülne döntési pozícióba, akkor ők ezeket a támogatásokat nem folytatnák. Ezt tapasztalni lehetett 2002 és 2010 között is - mondta.
Ahhoz, hogy továbbra is legyen babaváró támogatás, otthonteremtési program, a fiatalok szja-mentessége, az kell, hogy jövőre a jelenleg kormányzó erők megkapják a választók bizalmát, és folytathassák a megkezdett munkát - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.