Melyik országban szinte megfizethetetlenek a lakások?

View of the harbour, the ocean and Auckand city, in north island, New Zealand
Vágólapra másolva!
Az OECD-országok körében Új-Zéland áll az élen egy nem túlságosan kedvező listán. A szigetországé ugyanis a fejlett gazdaságok leginkább megfizethetetlen ingatlanpiaca. Olyannyira, hogy vannak térségek, ahol már a romokban álló házakért is egy vagyont kell fizetni.
Vágólapra másolva!

Új-Zéland ingatlanpiaca igen sajátos a világ fejlett gazdaságainak körében. A 36 OECD-ország közül ugyanis a szigetországban kiugróan drágák az ingatlanok. Olyannyira, hogy Auckland legdrágább negyedeiben még a romokban álló házakat is csillagászati árakon kínálják, mivel ezeket is 1 millió új-zélandi dollár (kb. 212 millió forint) fölötti árakon kínálják – írja a BBC. Volt azonban olyan negyed, ahol 1,81 millió dollárért kelt egy szinte használhatatlannak tűnő romos ingatlan.

Az elmúlt 12 hónapban az új-zélandi ingatlanok medián ára közel 23 százalékkal emelkedett, elérve a 780 000 új-zélandi dollárt (kb. 165 millió forint).

Az elmúlt hónapok drágulása mögött részben az áll, hogy az új-zélandi kormányzat jelentős támogatásokat öntött a gazdaságba a koronavírus-járvány miatt. Ezeknek egy része pedig az ingatlanpiacra került, még tovább fokozva az egyébként is igen magas árakat.

A legnagyobb városnak számító Aucklandben a medián ingatlanár manapság 1,1 millió új-zélandi dollár, ami 24 százalékos emelkedésnek számít az egy évvel korábbi szinthez képest.

Szinte elviselhetetlenül drágák lettek az új-zélandi ingatlanok Forrás: Shutterstock

Az új-zélandi ingatlanpiac sajátosságát mutatja, hogy az 500 000 dollár alatti házak a teljes piac 17,6 százalékát teszik ki, míg az 1 millió fölöttiek a 30 százalékát. Ez pedig hatalmas drágulás egy év alatt, mivel tavaly még a mostani helyzetnek a fordítottját lehetett tapasztalni – az olcsóbb ingatlanok adták a piac nagyjából harmadát.

Mindez viszont nem jelenti azt, hogy ne lehetne eladni viszonylag gyorsan az ingatlanokat. Jelenleg az országban jellemzően 30 nap az értékesítési idő, ami a legalacsonyabbnak számít az elmúlt 17 évben.

Ennek oka, hogy a vásárlók elsősorban a befektetők, akik 2020 utolsó negyedévében a teljes vásárlások 40 százalékát adták

– Új-Zéland lakossága hozzávetőleg 5 millió fő.

Noha az elmúlt időszakban már a kormány is igyekezett különböző intézkedésekkel hűteni az ingatlanpiacot, de nagy kérdés lesz, hogy a következő hónapokban mennyire lehet majd visszafogni az árakat.