Minden eddiginél sikeresebb évet zárt a Gránit Bank

gránit bank
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Eddigi legeredményesebb évét zárta a Gránit Bank Zrt. Hegedüs Éva, a bank elnök-vezérigazgatója 44 százalékos mérlegfőösszeg növekedésről, 2 milliárd forintot meghaladó adózás előtti eredményről és számos új innováció bevezetéséről számolt be a részvényeseknek a május 14-én – a pandémiás helyzetre való tekintettel – videókonferencia keretében megtartott közgyűlésen. A Gránit Bank immár a hetedik nyereséges üzleti évét zárta, mérlegfőösszege a múlt év végén meghaladta az 573 milliárd forintot, az adózás utáni eredményt a részvényesek az idén is az eredménytartalékba helyezték, így eddig összesen több mint 5 milliárd forintot forgattak vissza a bank részvényesei a növekedés maximalizálása érdekében.
Vágólapra másolva!

A bank közgyűlésén a részvényeseket videóüzenetben Varga Mihály pénzügyminiszter is köszöntötte, és többek között a következőket hangsúlyozta:

„Fontos ténynek és a magyar gazdaság szempontjából erős pozitívumnak tartom, hogy a járvány idején is a gazdaságvédelmi intézkedések kidolgozása és bevezetése során a kormány számíthatott a bankszektor együttműködésére. Gyors intézkedések születtek például az azonnali fizetési rendszer, az online hiteligénylés- és jelzálogrendszer alkalmazása terén, és most, amikor a gazdaság újraindítása a legfontosabb feladat, már folyamatban vannak az egyeztetések a kormány és a bankszektor között, megkezdődött az ezzel kapcsolatos közös munka is. A magyarországi pénzintézetek – számos más ágazattal összehasonlítva – a válság ellenére, viszonylag jó évet tudhatnak maguk mögött."

Varga Mihály kiemelte, hogy külön elismerés illeti a Gránit Bankot, amely a hetedik nyereséges évét zárta tavaly, és innovatív megoldásaiért számos külföldi és hazai szakmai elismerésben is részesült.

Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója a közgyűlésen beszámolt arról, hogy

a 2020-as évet a Bank 573 milliárd forint mérlegfőösszeggel, több mint 23,6 milliárd forint saját tőkével és 2,009 milliárd forint adózás előtti eredménnyel zárta, amely eredmény 40 százalékkal magasabb az előző évhez képest.

Rendkívül sikeres évet zárt tavaly a Gránit Bank Forrás: Gránit Bank

A bank 2014 óta immár hetedik üzleti évében könyvelhetett el profitot. Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít, hogy a Gránit Bank a 4. üzleti évétől folyamatosan nyereséget termel, miután a piaci benchmark szerint a zöldmezős pénzintézetek az indulást követő 6-8. évtől képesek nyereségesen működni. Az elnök-vezérigazgató a múlt év jelentős üzleti eseményének tartotta, hogy két új részvényes, a piaci gyakorlatnak megfelelően, átfogó pénzügyi és jogi átvilágítást követően tőkét emelt a bankban.

A bank működésének 11 éve alatt mérlegfőösszegét éves átlagban 51 százalékkal növelte, a kezelt számlák száma jelenleg megközelíti a 80 ezret.

A működési költség mérlegfőösszeghez viszonyított aránya 0,8 százalék, amely szignifikánsan alacsonyabb a bankszektor 1,7 százalékos átlagához képest, ami jelentős költséghatékonysági előnyt biztosít a Gránit Banknak.

A bank összes ügyfelekkel szembeni teljes követelése és mérlegen kívüli kötelezettsége az év végén meghaladta a 247 milliárd forintot, amelynek döntő többsége vállalati hitel, és amely érték 25 százalékkal haladja meg az előző évi adatot. Teljes eszközállományának éves átlagos növekedése a bank indulása óta közel 80 százalék. Az eszközállomány növekedése négy és félszer gyorsabb volt a piaci átlagnál, az NHP 2013-as bevezetését követően is.

2013-2020 között a Gránit Bank eszközállománya éves átlagban 32,7 százalékkal nőtt, miközben a hitelintézeti szektoré csupán 7,3 százalékkal. A bank konzervatív hitelezési gyakorlatát jelzi, hogy a portfólió minősége továbbra is kiváló, a problémamentes hitelek aránya 99,97 százalék, a hitel-betét arány 50 százalék körüli.

Hegedűs Éva, a Gránit Bank alelnök-vezérigazgatója Forrás: MTI/Balogh Zoltán

– emelte ki a közgyűlésen Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató, hozzátéve, hogy a bank legfontosabb alapelve továbbra is a részvényesi érték növelése hosszú távon fenntartható eredménynövekedéssel, illetve folyamatos innovációkkal.

A Gránit Bank 2020-ban is, szorosan együttműködve a GB Solution Zrt.-vel, számos olyan – a hazai piacon elsőként elérhető – digitális bankolást segítő újdonsággal jelentkezett, amelyekkel új ügyfélélményt biztosított a lakossági és vállalati ügyfeleinek. Ezek közé tartozik a teljes értékű lakossági bankszámlanyitás szelfis azonosítással és a Gránit Digital Kártyaszolgáltatás, amellyel akár már a számlanyitás másnapján vásárlásra alkalmas plasztik nélküli digitális bankkártyát ad új ügyfeleinek.

A legújabb innovációk a hitelezési folyamatok digitális platformra helyezéséhez
kapcsolódnak. Ezek közé tartozik az online, digitális ügyfélfiókban igényelhető babaváró kölcsön VideóBankos szerződéskötésének elindulása, valamint az online lakáshitel-igénylést egyszerűsítő, az előzetes hitelbírálatot digitális útra terelő Kiszámítható Jelzáloghitel Kalkulátor, amelynek segítségével a hitelt igénylő 5 perc alatt megtudhatja, hogy ténylegesen mennyi hitelt és milyen kondíciókkal vehet fel a Gránit Banktól.

Jelentős újdonságokat mutatott be tavaly a Gránit Bank Forrás: Gránit Bank

A hazai magántulajdonban lévő bank eddigi fejlődésének és innovációinak szakmai elismerését jelzi, hogy 2020-ban három első helyezést ért el a Mastercard - év bankja versenyen: az év leginnovatívabb bankja (megosztva), az év prémium banki szolgáltatása és az év fenntartható bankja kategóriában, valamint további két kategóriában dobogós helyen végzett.

A Gránit Bank az elmúlt évben elsőként vehette át a Magyar Nemzeti Banktól az NHP Hajrá Kiválósági Díjat.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta az Igazgatóság egyedi éves és konszolidált beszámolóját és a részvényesek az idén is egységesen döntöttek arról, hogy a nyereségből nem fizetnek osztalékot, azt az eredménytartalékba helyezik az innovatív növekedési ütem maximalizálása érdekében, ami a Bank szavatoló tőkéjét 24,4 milliárd forintra emeli. A mostani döntéssel az elmúlt időszakban a részvényesek összesen, több mint 5 milliárd forinttal emelték a bank saját tőkéjét.

A közgyűlés megválasztotta a vezető tisztségviselőket, így a bank igazgatóságának elnöke továbbra is Hegedüs Éva, tagjai, Horváth Gergely, Hankiss László, Siklós Jenő, Nagy Zoltán, a Felügyelő Bizottság tagjai ismét Lajtos Gyuláné, Nyúl Sándor és Vokony János. A bank részvényesei újabb 3 évre a PWC-t választották könyvvizsgálónak.