Elképesztő agrársiker, mostantól uniós oltalmat jelent a balatoni hal elnevezés

Haltelepítés a Balatonon
Fonyód, 2021. március 31. Pontyokat engednek a vízbe a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei a fonyódi kutyás strandon 2021. március 31-én. Öt tonna, a varászlói tógazdaságból származó pontyot telepítettek a Balatonba. MTI/Vajda János
Vágólapra másolva!
„Balatoni hal" elnevezéssel a fogassüllő és a ponty uniós oltalmat kapott. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként az EU területén „Balatoni hal"-nak csak a termékleírásában rögzített, követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni - derül ki az Agrárminisztérium közleményéből.
Vágólapra másolva!

A „Balatoni hal" tenyésztése kizárólag a Balaton vízgyűjtő területén történhet. A balatoni halgazdaságok

már az 1920-as évektől kezdve nagy gondot fordítottak a Balaton két, gazdasági szempontból legjelentősebb hala, a fogassüllő és a ponty tudatos halgazdálkodással történő szaporítására.

A „Balatoni hal" földrajzi jelzés körébe tartozó fogassüllő húsa hófehér, sovány, szálkátlan és ízletes, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú. A „Balatoni hal" fogassüllő húsának különleges minősége annak köszönhető, hogy a Balaton vízgyűjtő területén nagy arányban megtalálhatóak az őshonos, fehér húsú táplálékhalak (küsz, dévérkeszeg és garda).

Pontyokat engednek a vízbe a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei a fonyódi kutyás strandon 2021. március 31-én Forrás: MTI/Vajda János

A „Balatoni hal" földrajzi jelzést ponty esetében kizárólag a Balaton vízgyűjtő területéről származó „balatoni sudár" vagy „varászlói tükrös" államilag elismert tájfajták egyedeire lehet használni. A „Balatoni hal" földrajzi jelzéssel ellátott ponty húsa tömör, rugalmas állagú, ami a magas fehérjetartalmú természetes tápláléknak és kiegészítő természetes kagylótakarmánynak köszönhető.