A diákmunka is segítheti a cégeket a nyári munkaszervezésben

Mi fán terem a nyári diákmunka? - Minden egy helyen
Vágólapra másolva!
A nyári időszakban a munkáltatóknak több logisztikára van szüksége ahhoz, hogy minden dolgozó ki tudja venni a jól megérdemelt szabadságát. A jó szervezés mellett viszont a diákok alkalmazása is kedvező alternatíva lehet a nyári munkaerőkiesés pótlására.
Vágólapra másolva!

A túlóra és annak kérdéseit a Munka Törvénykönyve szabályozza, így ezen a téren – még ha látszólag jó megoldásnak is tűnik – jogilag meg van kötve a munkáltatók keze. Ám ez az éremnek csak az egyik oldala. A túl sok plusz munka a munkavállalót testileg, mentálisan és pszichésen is megterhelheti. Érdemes tehát a munkavállalók jóllétére, pihenésére és egyensúlyára is odafigyelni. Erre kínálhat jó megoldást a nyári diákmunka.

A Mind-Diák Szövetkezet több évtizedes szakértői tapasztalata azt mutatja, hogy ebben az időszakban – a 18 év felettieken túl – olyanok is keresnek diákmunkát, akiknek esetleg évközben a tanulmányaik miatt kevesebb lehetőségük van egy kis zsebpénz-kiegészítésre. Ebben az időszakban jellemzően a 15-17 évesek is nagyobb arányban jelentkeznek a szövetkezetnél.

A 18 év alatti fiataloknak minden esetben szülői hozzájárulásra van szükségük ahhoz, hogy munkába állhassanak.

Nyáron, az iskolai időszak végével a diákok nagy része munkalehetőség után néz, hogy abból finanszírozhassa meg a nyaralását, szórakozását vagy éppen a következő szemeszter tandíját. Forrás: Shutterstock

Göbl Róbert a Mind-Diák Szövetkezet vezetője elmondta:

Munkaadóként érdemes szem előtt tartani, hogy szövetkezeten keresztül a végzősöknek is lehetőségük van kedvező feltételek mellett munkát vállalni október végéig, mivel addig ők is tanulói jogviszonyban állnak még az egyetemmel.

Ez tehát azt jelenti, hogy

az elballagott, lediplomázott fiatalokat ugyanolyan kedvező feltételekkel foglalkoztathatják a munkáltatók, mint azokat, akik szeptembertől biztosan visszaülnek az iskolapadba.

A diákszövetkezet jogi és szakmai védőhálót biztosít

Egy szövetkezet egy adminisztrációs és jogi védőhálót biztosít minden partnercége és a diákok
számára is, így a felmerülő kérdésekben is azonnali tanácsokkal tudnak szolgálni.

A diákszövetkezet mellett szól, többek közt az is, hogy a rajtuk keresztül foglalkoztatott diákok után a cégek 100 százalékban mentesülnek a szocho befizetése alól.

A szövetkezeten keresztül dolgozó fiatalok után nem kell sem fizetett szabadságot, sem fizetett ünnepet, de betegszabadságot sem fizetni. Csak a ledolgozott órák után kell költségekkel számolni. Mindez tehát összesen akár havi 30-40 százalék bérjellegű megtakarítást jelenthet, áll a Mind-Diák Szövetkezet közleményében.