Kína megnyitja a világ második legnagyobb vízerőművét

Baihetan kínai vízerőmű
This aerial photo taken on June 26, 2021 shows the 289-metre (948 ft.) tall Baihetan Hydropower Station in Zhaotong, in China's southwestern Yunnan province. (Photo by - / CNS / AFP) / China OUT
Vágólapra másolva!
Kína teszt üzemmódban megnyitja a világ második legnagyobb vízerőművét. A Baihetan nevű erőmű várhatóan 2022 júliusára üzemel majd teljes kapacitással.
Vágólapra másolva!

Beindul a tesztüzeme a Kína délnyugati részén található Baihetan vízerőműnek. A hatalmas létesítményt most 72 órára helyezik üzembe, és a méretét jól mutatja, hogy

végül az éves termelési kapacitásával 500.000 ember áramellátását lesz képes fedezni

– írja a The Star a CCTV beszámolója alapján.

A tesztüzemmódban két generátort indítanak be a 16-ból. A fennmaradó 14 generátor várhatóan 2022 júliusára lesz majd teljesen üzemképes.

A Baihetan vízerőmű Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Jiang Wenyao

A Baihetan erőmű végső maximális kapacitása 16 millió kilowattóra lesz, amivel a világ második legnagyobb vízerőművének számít a telepített kapacitás tekintetében.

A legnagyobb erőmű szintén Kínában található, a Hubei tartományban működő Három-szurdok-gát.

Ráadásul a Baihetan teljes földalatti csatornarendszerének hossza 217 kilométer, ami világrekordnak számít a vízerőművek körében. A csatornarendszerben különböző kamrák támogatják a vízerőmű működését és fenntartását, és számos nagy, vízre épülő létesítmény alatt található ilyen rendszer.