Forró nyárra számítanak az olajpiacon

Dél-Kínai-tenger, olaj- és gázlétesítmények, olaj, gáz
--FILE--The drilling rig "Bluewhale I" which is used to exploit natural gas hydrates is pictured in the South China Sea, 19 April 2017. China's attempt to test marine natural gas hydrates, a future energy source, has turned out to be a success, making it the first country to secure continuous and stable gas supply in marine gas hydrate exploitation, according to the Ministry of Land and Resources. The pilot production was carried out in the Shenhu Area of Northern South China Sea, the ministry said on Thursday (18 May 2017). Natural gas hydrates, mostly found at the bottom of continental shelf and the perpetually frozen soil, are the future clean energy source, and are regarded as a new energy source due to their high energy density, huge amount of resources and cleaning characters, it said. Natural gas hydrates can play a significant role in environmental protection and global climate change, it added.
Vágólapra másolva!
Idén nyáron akár gyorsan 80 dollár fölé is ugorhat a kőolaj hordónkénti árfolyama, ahogy visszapattan a nyersanyag globális kereslete.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány utáni gazdasági nyitásokkal párhuzamosan a kőolaj világpiaci ára 40 százalékkal emelkedett az idei évben. A háttérben elsősorban az amerikai kereslet megugrása áll, de fontos tényező a szállítmányozás és a légiközlekedés felpattanása is. Mindezek együtt pedig a következő hónapokban még tovább drágíthatják az olajat – írja a CNBC elemzése.

A két nagy globális olajjegyzés közül a Brent hordónkénti árfolyama 71,48 dolláron állt szerdán, ami január óta a legmagasabb szint volt.

Az amerikai WTI típusú olaj árfolyama pedig 68,83 dolláron állt, amire 2018 októbere óta nem volt példa.

Jól látszik, hogy a kereslet nagyon gyorsan emelkedik, ahogy egyre többen ülnek autóba, ráadásul az európai nyitások csak még tovább növelik majd a globális olajkeresletet – mondta Francisco Blanch, a Bank of America globális nyersanyagpiaci stratégája. A szakember hozzátette, hogy fontos szereplő lesz még India a világpiacon. Ahogy ugyanis ott is enyhülni kezd a járvány, a kereslet szintén igén gyors növekedésnek indulhat.

Érezhető áremelkedés jöhet az olajpiacon Forrás: Shutterstock

Az elemzők abban egyetértenek, hogy a közeljövőben áremelkedések jönnek, azonban az már vita tárgyát képezi, hogy ez a drágulás mennyire lesz tartós. Blanch szerint a Brent már ebben a negyedévben elérte a 70 dolláros hordónkénti célárat, de a Bank of America az elemzők többségénél erősebb áremelkedésre számít.

A banknál úgy számolnak, hogy újra eljöhet a 100 dolláros olajár, de ez csak jövőre vagy 2023-ban lehet reális.

Blanch kiemelte, általános áremelkedéseket lehet látni a világgazdaságban, és az olajár egyelőre elmarad a széleskörű inflációs trendektől.

A jövő szempontjából két fontos tényező befolyásolhatja az olajárak változását. Egyfelől kérdés, hogy az OPEC és külső szövetségesei (OPEC+) mennyire tudják hatékonyan alakítani a kínálati oldalt. Másfelől pedig szintén kérdés, hogy az amerikai olajcégek milyen ütemben pörgetik föl a kibocsátásaikat.

A Brent típusú kőolaj hordónkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Egyelőre azonban az látszik, hogy a globális kínálat nem tud lépést tartani a kereslet hirtelen megugrásával. Az olajár emelkedését ráadásul az sem tudta visszafogni, hogy az OPEC+ a napokban jelezte, emelhetik a kínálatot.

A CNBC által megkérdezett elemzők többsége tehát

legalább 80 dolláros Brent típusú olajjal számol a következő időszakban, míg a WTI árfolyama 75-80 dollár között alakulhat, ha valóban forró nyár jön a piacon.

Mindazonáltal nagyon sarkallatos kérdés lesz, hogy egy ilyen hirtelen keresletnövekedésből adódó drágulás mikor kezdi el reálian érzékeltetni a hatását a fogyasztói, valamint a gazdaságpolitikai döntésekben. Úgy tűnik tehát, hogy igen izgalmas nyár elé néz az olajpiac.