Minden idők egyik legnagyobb repülőgép-beszerzését jelentette be egy légitársaság

boeing 737 max
An American Airlines Boeing 737 MAX airplane takes off on a test flight from Dallas-Fort Worth International Airport in Dallas, Texas, on December 2, 2020. - The Boeing 737 MAX is taking another key step in its comeback to commercial travel by attempting to reassure the public with a test flight by American Airlines conducted for the news media. (Photo by Cooper NEILL / AFP)
Vágólapra másolva!
A polgári légiforgalom fellendülésében bízva 270 új repülőgépet rendelt, mintegy 30 milliárd dollár értékben flottájának fiatalítására és bővítésére az amerikai United légitársaság.
Vágólapra másolva!

Ez a bejelentés is azt támasztja alá, hogy a légitársaságok általában is bíznak a légiforgalom fellendülésében a vírusjárvány után.

A listaáron 30 milliárd dolláros - mintegy 9000 milliárd forintos - megrendelés egyike a valaha tett legnagyobb repülőgépbeszerzéseknek.

A légitársaságok nagyobb beszerzések esetén jelentős kedvezményeket szoktak kapni a listaárból, elemzők szerint esetenként akár 50 százalékost is. A United nem közölte a beszerzés költségét.

A United flottafiatalító megrendelése nagy üzlet a világ két legnagyobb repülőgépgyártó vállalatának, különösen a Boeingnek. A United 50 darab Boeing Max 8 gépet, 150 darab Boeing Max 10 gépet, valamint 70 darab Airbus A321neo gépet rendelt. A három modellből az Airbus a legnagyobb, általában 220 utast fogad be economy és business osztályra osztott kivitelben.

Boeing 737 MAX (Illusztráció) Forrás: AFP/Cooper Neill

A már meglévő megrendeléseivel együtt a United 500 új repülőgépre fog szert tenni az elkövetkező években. Ebből 40-et 2022-ben, 138-at pedig 2023-ban állít forgalomba. A fennmaradó tétel átvételét rugalmasan eloszthatja 2024 és 2026 között és opcióval rendelkezik a Max 10 modellek lecserélésére más modellekre.

A gépek mintegy 200 régebbi, elsősorban B757-200 modellt fognak felváltani 2022 és 2026 között. Az úgynevezett "keskenytörzsű" gépek a United belföldi járathálózatát bővítik majd, a bázisrepterek hatékonyabb kihasználásával együtt a férőhelyek mintegy 30 százalékos növekedésével.

A Boeing Max modellek üzemeltetési engedélyét két évig megvonták két, műszaki okokból bekövetkezett, halálos kimenetelű baleset miatt.

Szakmai elemzők szerint a Boeing az értékesítésben bekövetkezett lemaradás miatt nagy árengedményt is adott a United légitársaságnak. A rendelt Airbus modellek nagy részét a cég alabamai gyárában szerelik össze a közlemény szerint.