Magyarország az új autóipari korszak nyertesei közé tartozik

Szijjártó Péter Vitesco Debrecen
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság gerincoszlopa az autóipar. Az ország termelésének egyharmada származik az iparágból, ezért rendkívül fontos, hogy a tradicionális korszakában megszerzett zászlóshajószerepünket megőrizzük az autóipar új időszakában is - mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Debrecenben, a Vitesco Technologies beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A magyar autóipar termelése az idei év első négy hónapjában 26 százalékkal tudott növekedni, amely teljesítményben nyilvánvalóan benne az egész Continental csoport és a Vitesco Technologies is - szögezte le a miniszter a tárca közleménye szerint.

Abszolút high-tech beruházás

A német vállalat legújabb debreceni beruházásáról elmondta, hogy az 36 milliárd forintos értéket képvisel, amelynek nyomán

450 új munkahely jön létre a hajdúsági városban,

mindehhez pedig a kormány 10 és fél milliárd forintnyi támogatást biztosít.

– A Vitesco Technologies gyárai közül Debrecenben az elsők között kezdődik meg a sebességváltó-vezérlő egységek egy új, és világszerte egyedi gyártási folyamatának a bevezetése. Tehát itt egy abszolút high-tech beruházásról beszélünk – mondta a miniszter.

Hozzátette: a vállalat eddigi gyártási területe közel 7000 négyzetméterrel növekszik meg, amivel a Vitesco gyakorlatilag az összes hajtásrendszerhez képes lesz alkatrészeket gyártani, beleértve ebbe az elektromos autókat és a plug-in hibrideket is.

Magyarországra hoznák a beruházásokat

A külügyminiszter kiemelte, hogy Debrecen ideális helyszín a modern ipari beruházásokhoz.

- amely támogatás persze fontos- , de ha nem lennének olyan városaink, mint Debrecen, ahol a lehető legkedvezőbb körülményeket biztosítják a nagyberuházásokhoz, akkor a kormányzati támogatás önmagában nem érne semmit – mondta Szijjártó Péter.

A német-magyar gazdasági együttműködésről szólva kiemelte, hogy a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara legutóbbi felmérése szerint idén tavasszal a hazánkban működő német vállalatok 88 százaléka gondolta úgy, hogy ha ma újra beruházást kellene végrehajtaniuk, akkor azt Magyarországon tennék.