Kiderült, mekkora az értéke az USA tengerre épülő gazdaságának

Fears Of Trade War With China Goes As Trump Continues Aggressive Rhetoric GettyImageRank2 MARKET COMMERCE Business FINANCE HORIZONTAL Harbor USA New York City ARRIVAL Blocked Terms Photography Maersk Ship Cargo ECONOMY FeedRouted_Global Business Finance a
NEW YORK, NY - APRIL 09: A cargo ship owned by Maersk arrives into New York harbor on April 9, 2018 in New York City. As a potential trade war with China continues to spook investors and markets, President Donald Trump tried to ease tensions on Monday by saying farmers and other Americans exporting to China will eventually be better off. The U.S. bought over $500 billion in goods from China last year alone. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány első hivatalos tanulmánya a nemzet tengeri gazdaságának mértékéről azt mutatja, hogy a tengerrel kapcsolatos ágazatok 2019-ben közel 400 milliárd dollárral járultak hozzá az Egyesült Államok teljes GDP-jéhez. A részletekről a gCaptain vezető tengerészeti hírügynökség számolt be.
Vágólapra másolva!

Az új tengergazdasági szatellitszámla statisztikáit az USA Kereskedelmi Minisztériuma tette közzé, ez az első hivatalos tanulmány a nemzet "kék gazdaságának" gazdasági hatásáról, amely

olyan tevékenységeket foglal magában, mint a kereskedelmi halászat, a hajóépítés, a szállítás és a rekreáció.

A tanulmányban a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) és a Gazdasági Elemző Iroda (BEA) szakértői 10 olyan ágazatot vizsgáltak, amelyek a nemzet óceánjaitól, partjaitól és a Nagy-tavaktól függő vállalkozásokat képviseltek 2014 és 2019 között.

A tanulmány kimutatja, hogy 2019-ben a nemzet tengeri gazdasága az Egyesült Államok teljes bruttó hazai termékének (GDP) 1,9 százalékát, azaz 397 milliárd dollárt tett ki, miközben 665,7 milliárd dollár értékű forgalmat generált a vállalkozásoknak és 2,4 millió munkahelyet teremtett.

- mondta Ben Friedman, a NOAA megbízott ügyvezető igazgatója.

"Ezek az információk hozzá fognak járulni nemzetünk gazdasági fellendüléséhez oly módon, hogy segítik a politikai döntéshozókat, az iparági érdekvédőket és a szervezeteket a célpiacokon történő beruházások nyomon követésében és felgyorsításában" - tette hozzá.

A tanulmány továbbá kimutatta, hogy

a tengergazdaság gyorsabban növekedett, mint az ország gazdaságának egésze.

A tengerrel kapcsolatos GDP 2018 és 2019 között 4,2 százalékkal nőtt, ami gyorsabb, mint a teljes amerikai GDP inflációval kiigazított dollárban mért 2,2 százalékos növekedése.

- mondta Nicole LeBoeuf, a NOAA Nemzeti Óceáni Szolgálatának megbízott igazgatója.

"Szinte lehetetlen úgy eltölteni egyetlen napot is, hogy ne ennénk, viselnénk vagy használnánk olyan tárgyakat, amelyek a kikötőinkből és a part menti közösségeinktől származnak" - fogalmazott.

A Maersk egyik hajója érkezik New York kikötőjébe (2018-as felvétel) Forrás: AFP/2018 Getty Images/Spencer Platt

Az új tengergazdasági szatellitszámla statisztikái javított országos becsléseket kínálnak az óceánokkal, partvidékekkel és Nagy-tavakkal kapcsolatos gazdasági tevékenységre vonatkozóan a főbb ágazatok szerint, az inflációt is figyelembe véve.

Az információk várhatóan segítik a vállalkozásokat a beruházási és felvételi döntéseik meghozatalában, valamint az amerikai, állami és helyi politikai döntéshozókat egyaránt.

- mondta Gina M. Raimondo kereskedelmi miniszter.

"Az elnök látja az amerikai „kék gazdaság" megerősítésében rejlő hatalmas értéket és potenciált, és a kormányzat folytatja az intézkedéseket az éghajlati válság leküzdésére, óceánjaink megőrzésére és part menti közösségeink védelmére" - tette hozzá a miniszter.