Kiderült, melyek a világ legértékesebb útlevelei a koronavírus-járványt követően

útlevél
Vágólapra másolva!
Ahogy a koronavírusos megbetegedések száma a világ számos részén csökken, és a vakcinázási programok gyors ütemben haladnak, a nemzetközi utazás már korántsem tűnik távoli álomnak. Az Onlinevisa.com és a Visualcapitalist portálok segítségével összegyűjtöttük a járványi utáni időszak aktuálisan legerősebb és leggyengébb útleveleit.
Vágólapra másolva!

Az útlevél a külföldi utazás kulcsa. Egyes útlevelek azonban "erősebbnek" számítanak, mint mások.

A világ legerősebb, legértékesebb útlevelei azok, amelyek a legnagyobb utazási szabadságot biztosítják,

amelyekkel a legtöbb országba külön beutazási követelmények (például vízum) nélkül beengedik felmutatóját.

Hogyan mérik az útlevelek erősségét, értékességét?

Az utazási szabadságot és az útlevél erősségét, értékességét különböző tényezők befolyásolják. A Henley & Partners által összeállított Henley Passport Index (HPI) az útlevelek minőségi szakértőjének számít. A világ összes útlevelét az általa biztosított utazási szabadság alapján rangsorolja. Az index 2006 óta rendszeresen figyelemmel kíséri a világ utazásra legjobban alkalmas útleveleit.

Útlevél (illusztráció) Forrás: Song_about_summer/Shutterstock

Minden szuverén állam útlevelet bocsát ki állampolgárai számára. Ezek az okmányok elengedhetetlenek a más országokba való utazáshoz. Számos ország azonban - például - vízumot is megkövetel a látogatóktól a beutazáshoz.

Egyes esetekben egy ország vízumpolitikája lehetővé teheti, hogy bizonyos állampolgárságú utazók (egy ideig) vízum nélkül látogassanak hozzájuk.

Ez általában a szóban forgó két ország közötti megállapodásoknak köszönhető. Ilyenkor az utazónak csak az útlevelére van szüksége. Az úti okmány annál erősebb, minél több országba lehet vele bejutni vízum és egyéb külön beutazási követelmények nélkül.

Nincs változás a lista élén

A HPI Index alapján

a legerősebb útlevéllel továbbra is Japán büszkélkedhet,

az ország állampolgárai 193 országot kereshetnek fel csupán az útlevelük felmutatásával.

Tíz évvel korábban, 2011-ben Japán szintén előkelő helyen állt, a 4. volt az útlevélerősségi rangsorban, de akkor Finnország, Dánia, Németország, Olaszország és Luxemburg megelőzte (ezek közül több holtversenyben).

Japánt követi a szingapúri útlevél. Ez 192 úti céllal szorosan Japán mögött áll. Németország és Dél-Korea holtversenyben a 3. helyen áll. Az ezen országok által kiadott útlevelek 191 célállomásra biztosítanak vízummentes utazást a világ minden tájára. Az olasz, a finn, a luxemburgi és a spanyol útlevelek osztoznak a 4. helyen, míg az osztrák és a dán útlevelek holtversenyben az 5. helyen állnak. A francia, ír, holland, portugál és svéd útlevelek együttesen a 6. helyen állnak.

A világ 10 legjobb útlevelei között szerepelnek még az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália, sőt Magyarország útlevelei is.

Hazánk okmányával a Henley alapján 183 országba lehet eljutni. A magyar útlevéllel rendelkezők vízummentesen utazhatnak például az Egyesült Királyságba, az Egyesült Arab Emírségekbe, Japánba. Ez szinte azonnali utazási lehetőséget biztosít világszerte. Részletes információ a világ összes útlevelének értékességéről innen érhető el.

Afganisztán rendelkezik a világ leggyengébb útlevelével az utazás szabadsága alapján.

Az ország által kiállított útlevél mindössze 26 országba és területre engedi beutazni a tulajdonosát előzetes vízumkérelem nélkül. Ezek közül sok esetben még mindig vízumkérelmet kell benyújtania az utazónak érkezéskor.

Az iraki útlevelek a HPI rangsorában csak kevéssel előzik meg az Afganisztán által kiállítottakat, mivel 28 országba engedélyezik a belépést anélkül, hogy az utazás előtt vízumot kellene kérni.

Szíria, Pakisztán és Jemen a 2021-es lista utolsó 5 helyezettje, 29, 32, illetve 33 vízummentes úti céllal.