Megkezdődhet az utóbbi évek legnagyobb olajfelfedezésének hasznosítása

Olaj
RIDGWAY, IL - JANUARY 21: An idled pump jack, once used to extract crude oil from the ground, sits above a well on the edge of a farmers field on January 21, 2015 near Ridgway, Illinois. With oil prices near a 5 1/2-year low, oil companies are beginning to slow drilling operations in the United States. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek egyik legnagyobb olajfelfedezése akár teljesen átrajzolhatja a Föld nyersanyag-térképét, és egy olyan országot tehet olajnagyhatalommá, amely történetében eddig egyetlen hordó kőolajat sem termelt ki. Az olajbányászatnak azonban hatalmas ára lehet, méghozzá az ország természeti kincsei.
Vágólapra másolva!

Korábban az Origo már beszámolt róla, hogy a világ legnagyobb természetvédelmi területe hatalmas mennyiségű „folyékony aranyat" rejt. Az öt ország területére - Namíbia, Botswana, Angola, Zambia és Zimbabwe - jócskán benyúló Kavango Zambezi határközi természetvédelmi terület (Kavango Zambezi Transfrontier Conservation Area) immár az olajipar térképére is felkerült.

A nagyjából 520 ezer négyzetkilométer kiterjedésű térségben nemzeti parkok sokasága található, értékes és gazdag vadvilággal.

A térség - különösen az Okavango folyó deltája és a Viktória vízesés - a tehetős turisták kedvelt szafari-célpontja. Az elmúlt pár évben azonban a bányászok is sokasodnak a területen, ahol a Szaharától délre eső térség egyik legnagyobb olajleletére bukkantak.

A Kavangó-medence földtani értelemben a Dél-Afrika és Botswana területe alatt húzódó rétegek kiterjesztése. Főleg Namíbia, kisebb részben pedig Botswana területét érintheti a jövőbeni szén-hidrogén-kiteremlés. A föld mélyén az előzetes becslések szerint 12 milliárd hordó palaolaj és 3,2 ezer milliárd köbméter palagáz bújik meg, amelyre egy kis kanadai olajkutató cég, a Recon Africa bukkant.

Namíbia olajhatalom lehet

A cég idén tavasszal elindított feltáró fúrási programjának eredményei azonban még az előzetes várakozásokat is felülmúlták és gigantikus olajmennyiségről árulkodnak, amely a világ minden tájáról a régióra irányította az olajipar figyelmét.

A szakértők szerint

az utóbbi évek egyik legnagyobb olajfelfedezése teljesen átrajzolhatja a Föld nyersanyag-térképét, és egy olyan országot tehet nagyhatalommá, ahol korábban egyáltalán nem volt olajipar.

Namíbia, Kavango tartomány, Bwabwata Nemzeti Park - turisták csónakáznak az Okavango folyón vízilovakat nézve Forrás: AFP/hemis.fr/Leroy Francis

Az olaj ára

A Recon Africa a napokban jelentette be, hogy a namíbiai kormány jóváhagyta a fúrási munkálatok folytatását a közigazgatásilag oda tartozó területeken. Ehhez valószínűleg nagyban hozzájárult a cég 10 millió dolláros támogatása az ország fejlesztéséhez, amelyből 1 millió dollár Namíbia Covid-19 vakcinaprogramját segíti. Kétségtelen, hogy a felfedezés a mélyszegénységben élő lakosság életét gyökeresen megváltoztatná - legalábbis erre tett ígéretet a Recon Africa, amely jelenleg közösségi kutakat fúr a térségben élők számára, akiknek így már nem kell naponta mérföldeket gyalogolni a vízlelőhelyekig.

A Recon Africa alapítója, Craig Steinke kijelentette, hogy a fúrást több mint 50 kilométerre az ökológiailag érzékeny Okavango folyótól és mintegy 260 kilométerre az Okavango-deltától fogják végezni, illetve

a vállalat szerves és biológiailag lebomló fúrófolyadékokat használ, amelyeket később műtrágyaként hasznosítanának.

Illusztráció Forrás: AFP/Scott Olson

A természetvédők vizsgálata szerint azonban az olaj- és gázipari társaság emberei nem tették meg a szükséges környezetvédelmi intézkedéseket a helyi vízforrások szennyeződésektől való védelmére.

- mondta Jan Arkert, a dél-afrikai Uniondale-i székhelyű tanácsadó mérnökgeológus, aki évtizedek óta fúrással kapcsolatos projekteken dolgozik.

A fúrófolyadékot tároló gödrök szennyezhetik a termőföldet, a patakokat és az ivóvízforrásokat, valamint veszélyt jelentenek a vonuló madarakra és más vadon élő állatokra azon, a több mint 13.200 négyzetkilométernyi területen, amely mintegy 200.000 ember otthona és az állatok fontos vándorlási útvonala.

Namíbia, Kavango tartomány, Bwabwata Nemzeti Park, afrikai elefántcsorda iszik az Okavango folyóból. Forrás: AFP/hemis.fr/Leroy Francis

A Reconnak jelenleg öt évre szóló kutatási, és 25 évre szóló kitermelési engedélye van. A cég a környezetvédők vizsgálati eredményeit nem kívánta kommentálni. Viszont, amennyiben a fúrási program további hasonló sikerekkel kecsegtet, úgy a vállalat tovább terjeszkedik és más olajipari cégeket is bevon a megaprojektbe.