Mi vár az olajra az első féléves hullámvasút után?

China's Sinopec to shut four oilfields at Shengli China Chinese Shandong Shengli oilfield oil SQUARE FORMAT
--FILE--Derricks pump crude oil at the Shengli Oilfield in Dongying city, east China's Shandong province, 27 October 2015. China's state-owned Sinopec will shut four oilfields in 2016 at Shengli in the eastern province of Shandong, a company newspaper said late on Tuesday (16 February 2016), as low global oil prices take a toll on output of the country's aging fields. The Shengli Daily cited a meeting that ended on Tuesday, but did not say how much production would be cut, or when the four fields, Xiaoying, Yihezhuang, Taoerhe and Qiaozhuang, would be shut. The Shengli field, which has been operating since 1974, lost 9.2 billion yuan ($1.41 billion) in 2015, 2.9 billion yuan in January 2016, the paper said, due to tumbling global oil prices.
Vágólapra másolva!
Kilőtt az olajár az idei első félévben, ahogy a fekete arany több mint 45 százalékot ralizott, megközelítve a 80 dolláros hordónkénti árfolyamot, amire két és fél éve nem volt példa. Az elemzők és a piaci szereplők számára a nagy kérdés most az, mi vár az olajra az év második felében.
Vágólapra másolva!

A Wall Street-i elemzők jelentős része arra számít, hogy a kőolaj árfolyama 2021 második felében is emelkedni fog, miután az első hat hónap közel 50 százalékos drágulást hozott. Ezzel az olajár megközelítette a hordónkénti 80 dolláros szintet, amire több mint két és fél éve nem volt példa – írja a CNBC.

A nemzetközi benchmarknak számító Brent típusú olaj hordónkénti árfolyama pénteken 75,7 dollár körül mozgott, és június végéig több mint 45 százalékos pluszban volt – a Brent 51,80 dolláron kezdte az idei évet.

Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) pénteken 74,2 dolláron állt, és az első félévben 51,4 százalékot drágult a január 1-jén mért szinthez képest. Csak júniusban a Brent több mint 8, a WTI pedig több mint 10 százalékot izmosodott, olyan szintre emelkedve, amelyre 2018 októbere óta nem volt példa.

A Brent típusú kőolaj hordónkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Az elemzők szerint a drágulás mögött több tényező együttes hatása áll. Részben a koronavírus elleni vakcináció előrehaladása a világban, részben a lezárások fokozatos enyhülése, részben pedig az OPEC és külsős szövetségeseinek masszív kitermelés-csökkentése.

Mit hoz a jövő?

A jövőbe tekintve a Goldman Sachs elemzői úgy vélik, hogy a Brent átlagos árfolyama 80 dollár fölött alakulhat a harmadik negyedévben, de hozzáteszik, lehetnek olyan rövidebb időszakok, amikor ennél jelentősen drágább is lehet a jegyzés. A JPMorgan elemzői szerint az év utolsó hónapjában már tartósan 80 dollár fölött mozoghat az árfolyam.

A Bank of America szakértői viszont még ennél is optimistábbak.

Ők úgy látják, jövő nyáron már teljesen reális lehet a 100 dolláros olajár is. Erre egyébként 2014 óta nem volt példa.

Mindeközben a világ három legfontosabb olajpiaci előrejelző szervezete, az OPEC, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), valamint az amerikai U.S. Energy Information Administration (EIA) azzal számol, hogy a növekvő keresleten alapuló talpra állás felpöröghet 2021 második felében.

Izgalmas hónapok előtt áll a globális olajpiac Forrás: AFP/Scott Olson

A CNBC által megkérdezett szakértők szerint egyetlen olyan forgatókönyv látszik jelenleg, amely elkaszálhatná az olajpiac további erősödését.

Ehhez az kellene, hogy a jegybankok világszerte elkezdjenek hirtelen kamatot emelni az inflációtól való félelmükben, illetve az OPEC-nek a keresleti szint fölé kellene emelnie az olajkitermelést

– amivel a szervezet túlkínálatot idézne elő.

Kivárás a lélektani határok előtt

Vannak azonban bizonytalanságok is az olajpiacon, amelyek megnehezítik a pontos előrejelzéseket. Az egyik ilyen a koronavírus delta variánsának terjedése a világban, amely kapcsán egyelőre nem látszik, hogy milyen gazdasági hatásokat eredményez a következő hónapokban – de elvileg nem kizárt, hogy visszafoghatja az olajkeresletet is. A másik fontos tényező az iráni export visszatérése a világpiacra, amivel kapcsolatban szintén sok még a bizonytalansági faktor.

Emellett a Morgan Stanley elemzője kiemelte, a piaci szereplők most azt próbálják kiszámolni, milyen árfolyam volna már elég magas ahhoz, hogy elkezdje visszafogni a kereslet növekedését. Martijn Rats szerint ezt nehéz megmondani, de a banknál 80 dollár körüli szintre teszik ezt az árfolyamot.

Úgy látják, hogy 80 dollár fölött már elkezdhet enyhülni a kereslet, aminek viszont volnának átgyűrűző hatásai is más szektorokra, hiszen számos iparág támaszkodik az olajkeresletre.

A Morgan Stanley szakértői egyébként úgy számolnak, hogy 2022 közepéig a Brent a hordónkénti 75-80 dolláros sávban mozog majd.

A WTI típusú kőolaj hordónkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Az viszont jól látszik, hogy a fontos piaci szereplők elkezdtek kivárásra játszani, ami szintén arra utal, hogy vannak bizonytalansági tényezők. Az OPEC és külsős szövetségesei például csütörtökön úgy döntöttek, hogy elhalasztják a kínálat felpörgetéséről szóló döntést. A Reuters értesülései szerint az Egyesült Arab Emírségek blokkolta az azonnali kitermelés-növelés lehetőségét.

Összességében tehát bőven lesz mire figyelniük az olajpiac iránt érdeklődőknek a következő hónapokban, és izgalmas lesz, hogy a fekete arany vajon képes lesz-e (és mennyire tartósan) átlépni az elemzők által várt lélektani árfolyamhatárokat.