Teljesen megújul Magyarország egyik legfontosabb határátkelője

ellenőrzés Foglalkozás határátkelő határőr KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY SZEMÉLY személyautó Záhony, 2017. június 11.
Utasok autóját ellenőrzi egy vámos a magyar-ukrán határátkelőhelyen, Záhonyban 2017. június 11-én. Ezen a napon nulla órakor
Záhony, 2017. június 11. Utasok autóját ellenőrzi egy vámos a magyar-ukrán határátkelőhelyen, Záhonyban 2017. június 11-én. Ezen a napon nulla órakor életbe lépett az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentessége, ezentúl vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió tagállamaiba Ukrajna biometrikus útlevéllel rendelkező állampolgárai. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
2025. év végéig megújul a záhonyi határátkelő. A korszerűsítés célja, hogy gyorsabb legyen az áthaladás és modernebb körülmények fogadják az átkelőket a magyar-ukrán határon.
Vágólapra másolva!

Keresi a záhonyi határátkelő fejlesztésének műszaki tervezőjét az Országos Rendőr-főkapitányság. Az erről szóló felhívás a napokban jelent meg a közbeszerzési értesítőben - írja a Magyarépítők.hu.

A kiírás szerint a magyar-ukrán határátkelő teljes rekonstrukcióra szorul, mert a megnövekedett forgalom miatt erősen amortizálódott az infrastruktúrája.

A cél nemcsak az, hogy növeljék a kapacitást - vagyis gyorsabban lehessen átjutni - hanem, hogy emelkedjen a színvonal és javuljanak a szolgálatot teljesítő határrendészeti és pénzügyi dolgozók munkakörülményei is.

A projektet úgy kell előkészíteni, hogy tartalmazza:

  • a határátkelőhely épületeinek és létesítményeinek megújítását;
  • az utasforgalmi és szolgálati terek fejlesztését, átépítését;
  • a gyalogos és autós útvonalak rendezését;
  • valamint az ezekhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztését (pl. energiaellátó rendszerek, térvilágítás, utastájékoztatás stb.).
Ellenőrzést végez egy vámos a magyar-ukrán határátkelőhelyen, Záhonyban Forrás: MTI/Balázs Attila

A projektben 6000 négyzetméternyi új épületet adnának át.

A kiírás három részből áll:

  • a fejlesztését előkészítő tervezői feladatokból;
  • a tervellenőri feladatokból;
  • valamint a műszaki ellenőri feladatokból.

A határátkelőhely fejlesztések befejezésének tervezett határideje: 2025. december 31.