Óriási tengeri olajlelőhelyre bukkant Kína

kína, kínai, olaj, olajmező, olajipar, vállalat, Bohai Bay
An icebreaker sails in sea ice at the Bohai Bay, China's largest oil and gas production base offshore, in northeast China, 25 January 2018. Chinese workers braved freezing cold to fight against sea ice at the Bohai Bay in northeast China. The Bohai Bay is the largest oil and gas production base offshore China, among those owned by the China National Offshore Oil Corporation (CNOOC). The production base is situated approximately 200 kilometers east of Beijing, in northeast China. (Photo by Li xiaofei / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Vágólapra másolva!
A kínai állami olaj- és gázipari vállalat, a China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) a napokban megerősítette, hogy óriási tengeri olajlelőhelyet fedeztek fel a Bohai-öbölben.
Vágólapra másolva!

Kína a világ második legnagyobb olajfogyasztó országa és globálisan a legnagyobb importőrnek számít. Így a legfrissebben felfedezett mélytengeri olajmező később jelentősen hozzájárulhat az ország energiabiztonságához, ami különösen nagy stratégiai jelentőséggel bír napjainkban, amikor a fekete arany világpiaci ára emelkedik, vagyis az import egyre költségesebb.

A Bohai-tenger (Pohaj-tenger) vagy Bohai-öböl (Pohaj-öböl), a Sárga-tenger öble Forrás: Wikimedia/NormanEinstein

A mező várhatóan hatalmas olajforrás lesz a térségben, mégpedig sűrűség szerint a nehézolajok lelőhelye. A Kenli 6-1 olajmező a Bohai-tenger déli partjánál található, amelyen a felfedező kutat 1596 méter mélységbe fúrták és napi mintegy 1178 hordó olajat termelt.

A CNOOC Kína harmadik legnagyobb nemzeti olajipari vállalata a CNPC és a Sinopec után.

Az 1982-ben alapított és Pekingi székhellyel rendelkező cég a Kínából származó olaj és földgáz kitermelésével, finomításával és forgalmazásával foglalkozik. A társaság bejelentette, hogy a sanghaji tőzsdén új részvényeket bocsát ki, és 35 milliárd jüan (1678 milliárd forint) összegyűjtését tervezi a jövőbeni olaj- és gázprojektek finanszírozására. A CNOOC hongkongi tőzsdén jegyzett részvényei csütörtökön 8,70 dolláron (2690 forint) álltak részvényenként, tavaly óta 17,5 százalékot erősödve.

Az év elején a CNOOC már bejelentett egy másik nagyméretű olaj- és gázfelfedezést szintén a Bohai-öbölben, így a Bozhong 13-2 néven ismert, szénhidrogénben gazdag tengeri területtel együtt a térség Kína kőolajtermelésének egyik új központja lehet az elkövetkező években.

A 2021. február 20-án készült légi fotó a Bozhong 13-2 mezőt mutatja, amely a Bohai-tenger közepén található Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Tianjin Branch Of China National

Még az új mezők feltérképezése előtt, Kína több mint 25 milliárd hordó bizonyított olajtartalékkal rendelkezett, amivel a 14. helyet foglalta el az országok rangsorában, de ez a sorrend most jelentősen átrendeződhet tekintve, hogy csak a bohai olajmezők a becslések szerint 100 millió tonna olajjal és földgázzal megegyező geológiai tartalékot rejtenek.