Ünnepel a globális pezsgőpiac

Celebration and holiday theme. Champagne splashes on black background champagne splash bottle black popping gold spray fizz liquid alcohol alcoholic background beverage bubbles celebration cork drink drop event exploding explosion motion party splashing t
Champagne
Vágólapra másolva!
Emelkedő trendet mutatnak a globális pezsgőeladások, amivel az iparág visszatér a koronavírus-járvány előtti szintekre. Ahogy ugyanis újra lehet rendezvényeket tartani, egyre többen koccintanak pezsgővel.
Vágólapra másolva!

Visszatért a járvány előtti szintre a globális pezsgőeladás. Ahogy ugyanis világszerte enyhültek a lezárások, egyre gyakrabban lehetett közösségi rendezvényeket tartani, ami magával hozta a koccintásokat is. A járvány idején egyébként – nem meglepő módon – jelentősen csökkent a világ pezsgőkereslete – írja az RT.com.

A mostani felfutásnak köszönhetően azonban a globális pezsgőeladások jó úton haladnak ahhoz, hogy négy éve nem látott magasságot üssenek meg.

Ez jelentős részben az USA-ba és Ausztráliába irányuló exportnak tudható be – derül ki a francia SGV iparági szervezet adataiból. A január és augusztus közti értékesítések 11,9 százalékkal erősödtek a 2019-es (járvány előtti) szinthez viszonyítva.

Mindeközben a francia gyártók 297,6 millió üveget adtak el világszerte. 2020-ban a térség mindössze 244 millió üveg pezsgőt exportált – olvasható ki a Comité Champagne kereskedelmi szövetség számaiból.

Megugrott a világ pezsgőfogyasztása Forrás: Photononstop via AFP/Photononstop/J-C.&D. Pratt

A pezsgőkereslet felfutása pedig az egész francia gazdaság számára fontos, mivel ez a terület az ország második legnagyobb exportágazata a repülőgépipar után. Tavaly egyébként az ágazat forgalma majdnem 18 százalékos csökkenést szenvedett el, szemben a 2019-es 2 százalékos zsugorodással.

A mostani növekedési lendületet vizsgálva azonban arra lehet számítani, hogy az idei évben 4 százalékos lehet a növekedés, és az emelkedő trend egészen 2025-ig folytatódhat

– közölte a brit székhelyű International Wines and Spirits Record (IWSR) nevű iparági szervezet.

A francia termelőket tömörítő testület azonban még ennél is optimistább. Ők úgy számolnak, hogy a globális pezsgőpiac jelenlegi ralija 305 millió üveges eladást eredményezhet 2021 egészében. Ilyen magas számra utoljára 2017-ben volt példa.

Az elemzők és az iparági szervezetek tehát most úgy számolnak, hogy a rendezvények és összejövetelek várhatóan nem pusztán visszahozzák a 2019-es szinteket, de valószínűleg a járvány előtti ütemnél érezhetően magasabb keresletet is képesek generálni.