Tuzson Bence a Közétkeztetési szakácsverseny 2020-2021 elődöntőit lezáró sajtótájékoztatón arról beszélt, fontos, hogy legyenek olyan események, amelyek a közétkeztetés minőségét képesek javítani.
Fontos az egészséges étkezés, fontos, hogy a gyermekeink finom ételeket kapjanak, és olyanokat, amelyektől egészséges felnőtté válnak"
- tette hozzá az államtitkár.
Hasznosak az ilyen versenyek, mert gyarapítják a minőségi ételek elkészítéséhez szükséges tudást, és a résztvevők jobb ételeket tudnak majd készíteni - mondta.
Az államtitkár közölte:
tíz évvel ezelőtt 28 milliárd forintot költött a magyar kormány közétkeztetésre, ma ez 87,5 milliárd forint.
Hozzátette, az állami támogatás segítségével a gyermekek, az óvodások zöme, az iskolások jelentős része már ingyen juthat közétkeztetéshez.
Még két tennivalója van a kormányzatnak - folytatta -, el kell érni, hogy több magyar alapanyagot használjanak fel a közétkeztetésben, valamint támogatni kell a magyar gazdákat abban, hogy folyamatosan jó termékeket tudjanak szállítani, mert az ellátásbiztonság is fontos.
Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke, a rendezvény szakmai védnöke elmondta: a hivatal a termőföldtől az asztalig kíséri végig a magyar termékeket, amelyek jó minőségűek és biztonságosak.
A verseny szervezői:
A háromfordulós verseny menete:
A verseny fővédnökei:
A verseny szakmai védnökei pedig:
A verseny szakmai támogatói:
A verseny témája a "Farsangi ételek a hagyomány és a megújulás jegyében", és a feladat komoly kihívás elé állítototta a résztvevőket. A verseny feladata: valamely magyar tájegység hagyományos farsangi ételsorának elkészítése. Felnőtteknek szánt, komplettált 3 fogásos ebéd megtervezése és tálalása a modern gasztronómia jegyében, méghozzá a nettó nyersanyagköltséget tekintve 650 Ft/adag áron.
Videófelvétel az októberi elődöntő eseményeiről:
Célok:
A kiírás szerint az alapanyagok használatára a következők vonatkoznak:
Kötelező elem: fánk (nem csak desszert stílusban elkészíthető)
Kötelező alapanyag:sütőtök
Amiket nem használhatnak a versenyzők - tiltott alapanyagok listája:
A kiírás szerint a kötelező elemet mindenképpen el kell készíteni. Része lehet egy ételnek, de önállóan is szerepelhet. Kreatív, egyedi megoldások az értékelésnél pontokat hoznak.
A kötelező alapanyagon kívül (a tiltás betartásával) további bármely, elsősorban hazai élelmiszerfelhasználható.
Az alapanyagok származását a zsűri külön ellenőrzi és pontozza. Előnyös a hagyományos
alapanyagok kreatív felhasználása.
Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag nettó beszerzési értéke nem haladhatja meg az egy étkezőre jutó nettó 650 Ft-ot. Erről a beszerzési dokumentumokat az elődöntőben és a döntőben is be kell mutatni.
Az országos döntő 2022. március 24-én lesz, a SIRHA Budapesten, ahol a csapatok a 2021.11.05-én
kisorsolt sorrendben főznek.
Az ételekkel szemben támasztott követelmény, hogy a vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával,
Az országos döntőbe a 12 legjobb teljesítményt elért csapat kerül, akik a 2021. november 5-én kisorsolt
sorrendben mérik össze tudásukat 2022. március 24-én, a SIRHA Budapesten.
További részletek és információk a KÖZSZÖV és a Nébih oldalán is olvashatók.