Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Kevesen tudják, de Magyarországon is termesztenek rizst

A vécéd, és a rizs is megbetegíthet - állítják a kutatók
A rizs arzénban gazdag
Vágólapra másolva!
A kisújszállási Nagykun 2000 Mg Zrt. hatalmas, 4.500 hektáros területen gazdálkodik, és 130 embernek biztosít munkát. Az évi 4 milliárd forintnyi árbevételéből a rizs termelése, feldolgozása és kereskedelme együttesen másfél milliárdos részarányt képvisel. A részletekről a magyarmezogazdasag.hu számolt be.
Vágólapra másolva!

A cégnél főként növénytermesztéssel foglalkoznak, emellett még az állattenyésztést sem adták fel teljesen. A szintén másfél milliárd forintos árbevétellel büszkélkedő növénytermesztés része a hibridkukorica-vetőmagelőállítás is. Mivel még a magyar rizsnemesítési is megszűnt egy évtizeddel ezelőtt,

a vállalat mára szinte egyeduralkodóvá vált a magyar rizstermesztés terén.


A klímaváltozás és a globális felmelegedés érdemben nem jelent jót a mezőgazdaság számára, ez alól csupán két ágazat jelent kivételt: Az egyik a rizs, a másik pedig a haltenyésztés. Mindkettő igen napfényigényes vállalkozás. Ugyanakkor

a rizs számára csak egy bizonyos határig előnyös a felmelegedés.

Amikor a meteorológia hőségnapokról ad hírt, és így hosszú ideig nagy a hőség, a növény, habár vízben áll, mégis szenved és úgy reagál a forróságra, hogy nem fejlődik, csupán vegetál.

Nagykun 4.500 hektáros gazdálkodási területéből 1.600 hektár a rizstermesztés számára kialakított rész. A cég vezetőinek gondolkodásmódjára mindig is jellemző volt az új eljárások nyomon követése és bevezetése. A '90-es években, amikor megnyíltak a támogatások csapjai, ezek felhasználása során figyeltek a kevésbé fontosnak gondolt tényezőkre is, mint a csatornák karbantartása. Lézertechnológiát kezdtek alkalmazni az egyenletes vízborítás kialakítására. A rizstermesztés kockázata csökkent mióta a felmelegedés nyomon követhetővé vált. Jövedelmezőségének határa pedig a Nagykun Zrt-nél 4,5–5 tonna körül szokott alakulni.

A jó termés életbevágó, pláne mióta a rizstermesztésben minden drágul

– nyilatkozta Veres János, a Nagykun Zrt. alapító többségi tulajdonosa. Az idén tovább növekedett az öntözővíz költsége.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

A rizsnél az öntözés költsége hektáronként 40–50 ezer forint, és sokat számít az is, hogy maga a víz honnan érkezik. A költségek fedezésére igénybe vehető támogatás, a vállalatnak sikerült is elnyernie 3.000 hektárnyi területre termeléshez kötött támogatást, ez tavaly hektáronként 240.000 forintot jelentett. Csakhogy közben a rizs fogyasztói árát központilag 150 euróra (a korábbi felére) mérsékelték.

Évente mintegy 5.000 tonna rizst tudnak a cégnél feldolgozni,

itt foglalkoznak biorizs termeléssel is, ez a termőterület felét foglalja el. Saját fajtájuk az Európai Unióban eredetvédettséget élvező Nagykun rizs. A vállalatnál fogyasztható késztermékeket is gyártanak és értékesítenek. Három féle puffasztott rizst készítenek itt, karamellával, tejcsokival és keserű csokival mindkét oldalán bevonva. Ezen kívül gyártanak rice-lert (ez a rice és az isler szavak összevonása) csokival bevonva. A puffasztott rizsek másik csoportja a natúr, sós, fűszeres változat. A hazai piacon ilyen termékekkel csak ez a cég van jelen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről