Húsz százalékkal is nőhet a fizikai munkások bére jövőre

Gyári munkás - Az efféle fizikai munkaköröket már ma is nagyrészt inkább robotokkal végeztetik a vállalatok. Az apró, összeszerelős munkákat gyorsabban és precízebben tudják elvégezni a robotok, mint az emberi munkaerő.
Vágólapra másolva!
Tizenöt, de több esetben húsz százalékkal is emelkedhet jövőre a fizikai munkakörökben dolgozók keresete. Az ismét jelentősen gyorsuló bérfelzárkózást a járvány előtti időszakhoz képest is súlyosbodó munkaerőhiány és a minimálbérek jelentős emelése is segíti - írta a Magyar Nemzet kedden.
Vágólapra másolva!

A versenyszféra legtöbb szereplőjénél már elkezdődtek a bértárgyalások, noha sok vállalat nem januártól, hanem az új üzleti évtől, áprilistól emeli a kereseteket. A szakszervezetek a Magyar Nemzet kérdésére többé-kevésbé kedvező tapasztalatokról számoltak be az eddigi egyeztetésekről. A vállalkozások készülnek a munkavállalók fizetésének rendezésére:

a minimálbér és a garantált bérminimum összege januártól húsz-húsz százalékkal emelkedik, ami reálértékben is jelentős felzárkózás.

A kötelező legkisebb béreken felül a magasabb keresetűek fizetése is emelkedik.

A legtöbb fizikai munkakörben újra verseny folyik a szakképzett munkaerőért. Fotó / AFP

A lap szerint a jövő évi bérfejlesztések az eddigi tapasztalatok alapján az elmúlt két év megtorpanása után ismét a fizikai munkakörökben hozhatnak nagyobb emeléseket. A képviseletek tájékoztatása szerint átlagosan 15 százalékos bérfejlesztéssel számolnak az érintett vállalkozások,

több munkáltató a 20 százalékos bérrendezést sem tartja elfogadhatatlannak bizonyos munkakörökben.

A fizikai dolgozók többsége két számjegyű bruttó bérnövekedésben bízhat a minimálbéreken felüli kereseti kategóriákban is - írta a Magyar Nemzet.

Megjegyzik, hogy a fizikai állomány érdemi bérrendezésére sok vállalkozás rákényszerül. Egyfelől a minimálbérek jelentős emelése bértorlódást idéz elő; vagyis aki az idei kötelező legkisebb keresetnél többet, de a jövő évinél kevesebb vagy ugyanakkora bért kap, annak rendezni kell a keresetét. Másfelől az ismét erősödő szakemberhiány is komoly bérnyomást idéz elő,

a legtöbb fizikai munkakörben újra verseny folyik a szakképzett munkaerőért,

ezt a versenyt pedig az a szereplő nyeri, amelyik a legmagasabb fizetést kínálja - írta a lap.