Több ezer milliárd forintot fordít a kormány az egyetemekre

GYÖRGY László
Nyíregyháza, 2021. december 16. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára beszédet mond a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei TOP 100 kiadvány bemutatóján a nyíregyházi Korona Szálló dísztermében 2021. december 16-án. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Mintegy 2700 milliárd forintot fordít a kormány az egyetemekre és az egyetemi kutatóközpontokra - közölte György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára csütörtökön Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Top 100 kiadvány bemutatóján.
Vágólapra másolva!

György László hangsúlyozta, hogy az egyetemi ökoszisztéma fejlesztésén belül a vállalati belső képzéseket 70 milliárd forint értékben támogatja a kabinet a következő időszakban. Az államtitkár azt is kifejtette, hogy a kormány modern és hagyománytisztelő 21. századot képzel el, ezért az egyetemi fejlesztések mellett 2030-ig 8 ezer milliárd forintot fordít majd vidékfejlesztési célokra annak érdekében, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez hasonló régiókat fejlettségben Budapesthez közelítsék. Miközben Budapest fejlettsége az uniós átlag 140 százaléka felett van, addig ebben a régióban ez az érték csak 60 százalék - tette hozzá.

Az ITM államtitkára megjegyezte:

emellett 3 ezer milliárd forintot fordítanak majd a közutak fejlesztésére is.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára beszédet mond a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei TOP 100 kiadvány bemutatóján a nyíregyházi Korona Szálló dísztermében december 16-án Forrás: MTI/Balázs Attila

A NAV megyei szervezete, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Inform Média Lapkiadó Kft. által immár 11. alkalommal megjelentetett, a száz legnagyobb megyei székhelyű vállalkozást bemutató Top 100 kiadvány átadási ünnepségén elhangzott, hogy a megyében 116.819 adószámmal rendelkező gazdálkodó működött 2020 végén. A megye társas vállalkozásai összesen 2209,6 milliárd forint nettó árbevételt realizáltak tavaly, ennek kétharmada belföldi értékesítésből, egyharmada pedig exportból származott.

A vállalkozások adózás előtti eredménye a 2019-es 226,6 milliárd forintról 2020-ra 144,4 milliárd forintra mérséklődött, a gazdálkodók együttesen 66.940 munkavállalót foglalkoztattak, számuk 2.377-al kevesebb az előző évinél.

A Top 100 lista első három helyén tavaly óta nem történt változás: a legnagyobb nettó árbevételt elérő vállalkozások közül első helyre 219,2 milliárd forinttal a Michelin Hungária Abroncsgyártó Kft. került, a második helyet a Master Good Termelő és Szolgáltató Kft. szerezte meg 83,5 milliárd forintos árbevétellel, míg a harmadik helyen végző Lego Manufacturing Kft. 46,9 milliárd forintos árbevételt realizált 2020-ban.