Bruce Springsteen eladhatta az összes dalának jogait

koncert
Bruce Springsteen a 20. helyet szerezte meg: 18,5 millió dollárt keresett, főleg saját, egyszemélyes előadásából, a Springsteen on Broadway révén, amelyet már háromszor hosszabbítottak meg a nagy érdeklődés miatt, év végén pedig a Netflixen is debütálni fog
Vágólapra másolva!
Bruce Springsteen eladta a teljes zenei katalógusának jogait a Sonynak, 500 millió dollárért. Az üzletről név nélküli források számoltak be több lapnak is. Ezzel a Sony több mint 300 dal jogait szerezhette meg.
Vágólapra másolva!

Több forrás is egybehangzóan arról számolt be, hogy Bruce Springsteen eladta a teljes zenei katalógusának jogait a Sonynak, 500 millió dollárért, azaz mintegy 160 milliárd forintért.

Ezzel a vállalat több mint 300 dal, 20 stúdióalbum és egyéb kiadások jogait szerezhette meg

– írja a The Guardian.

Az üzlet hatalmasnak számít az iparágban. Összevetésképp, tavaly decemberben a Universal a hírek szerint 300 millió dollárt fizetett Bob Dylan dalszöveg-katalógusáért, Neil Young pedig 150 millió dollárért adta el a katalógusának 50 százalékát a Hipgnosis nevű brit cégnek, idén januárban.

Bruce Springsteen félmilliárd dollárért adhatta el a dalainak jogait a Sonynak Forrás: AFP/2016 Getty Images/Kevin Winter

Az elmúlt időszakban egyébként számos híres előadó értékesítette a dalainak jogait. Köztük volt például Lindsey Buckingham, Stevie Nicks, a Fleetwood Mac, Paul Simon, Tina Turner, Shakira és a Red Hot Chili Peppers is.

Novemberben pedig megjelent a hír, hogy előkészületben lehet David Bowie katalógusának eladása is, nagyjából 200 millió dollárért.

Noha hosszú távon az előadók jobban járhatnak anyagilag, ha megtartják a jogokat, de rövidtávon vonzó jövedelemforrás lehet az értékesítés. Ráadásul sok zenész már egyébként is szoros kapcsolatban állt a katalógust megvásárló vállalattal. Springsteen például az 1973-as debütáló albuma óta együtt dolgozik a Sony tulajdonában lévő Columbia Records kiadóval.

Springsteen képviselői egyelőre nem erősítették meg hivatalosan az eladásról szóló értesüléseket.