Akár 30 milliárd dollárba is kerülhetett Ida az USA-nak

Ida hurrikán, USA, katasztrófa, pusztítás, galéria
Aftermath of Hurricane Ida in Houma, Louisiana, on August 30, 2021. (Photo by Reginald Mathalone/NurPhoto) (Photo by Reginald Mathalone / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai CoreLogic elemző cég előzetes becslései szerint a biztosítók legalább 1 milliárd dollárra teszik az Ida hurrikán miatt a tengeri fúrótornyokban és ezek szerkezeteiben keletkezett fizikai károk nagyságát. A további részletekről a Reuters számolt be.
Vágólapra másolva!

A CoreLogic szóvivője szerint a becslés nem tartalmazza a termelés megszakadásából eredő veszteségeket, így az összeg idővel tovább is nőhet.

A Mexikói-öbölben a hurrikán miatt elzárt olaj mennyisége napi 1,7 millió hordóra emelkedett a tengeri kitermelésben

- közölte a Biztonsági és Környezetvédelmi Végrehajtási Hivatal.

- közölte a Wood Mackenzie tanácsadó cég.

"Az áram, a mobil adatszolgáltatások és a víz hiánya által okozott közmű-zavarok ahhoz vezethetnek, hogy az Ida még sokáig a kárbejelentések, és kifizetések elsőszámú forrása lesz" – nyilatkozták a tekintélyes elemzőirodánál.

Az Ida által okozott kár Forrás: NurPhoto via AFP/Reginald Mathalone/NurPhoto/Reginald Mathalone

A Karen Clark & Co katasztrófamodellező cég mintegy 18 milliárd dolláros veszteséget becsült az Egyesült Államokban és a Karib-térségben, míg a CoreLogic elemzői Louisiana, Mississippi és Alabama államban 6 és 9 milliárd dollár közötti biztosított árvízkárra számít, amit kiegészítenek a további 8 és 12 milliárd dollár közötti szélkárok.

Iparági források szerint a teljes kár megközelítheti a 30 milliárd dollárt, miután a négy északkeleti államban a villámárvizek legalább 44 ember halálát okozták.


"Az északkeleti irányban haladó Ida hurrikán maradványai jelentős vízkárokat okoztak... Arra számítunk, hogy a kárigények nagy része még csak a következő napokban fog beérkezni hozzánk" - mondta William Liebler, a Marsh brókerház amerikai kárrendezési igazgatója.

Az AIR Worldwide katasztrófamodellező cég 17-25 milliárd dollár közöttire becsülte a vihar és az általa gerjesztett szél által okozott biztosított károkat.