Emelkedik a réz ára, ez pedig nagyon jót jelent

Open pit copper mine of Chuquicamata, Chile Atacama
Vágólapra másolva!
A világgazdaság talpra állását jelzi, hogy töretlen ralit produkál az egyik legfontosabb ipari fém, a réz. A nyersanyag a hét elején már 2011 óta nem látott csúcson zárt, és az elemzők szerint nem is várható negatív fordulat a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

A kínálati hiány és a világgazdasági aktivitás talpra állása egyaránt támogatja a réz felívelését a világpiacon. Hétfőn a márciusi szállítású réz tonnánkénti árfolyama már átlépte a 9000 dolláros szintet a New York-i tőzsdén. Idén eddig a réz 17 százalékos pluszban van – írja a Mining.com.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan drágult a nyersanyag.

A tavaly márciusi zuhanások óta ugyanis a réz közel megduplázta az értékét a tőzsdén, amit jelentős részben a fizikai piac kínálati oldalának szűkülése fűtött.

Ahogy azonban egyre világosabbá vált, hogy a világgazdaság elkezdett talpra állni a koronavírus-járvány negatív gazdasági következményeiből, a réz árfolyama további lendületet kapott.

Lendületesen drágul a réz Forrás: Glencore

A befektetők pedig öntik is a pénzt a rézbe, ahogy arra számítanak, hogy igen erős lesz a fém iránti kereslet a következő években. A várakozások szerint a kormányok példa nélküli ösztönzőkkel támogatják majd az olyan területeket, mint a megújuló energia vagy az elektromos autók iparága, melyek hatalmas rézigénnyel bírnak.

Nem véletlen, hogy egyes elemzők szerint csak idő kérdése, hogy mikor jön el a tonnánkénti 10.000 dolláros árfolyam – de sokak szerint inkább előbb, mint később.

A réz fontonkénti árfolyamának alakulása az elmúlt évben Forrás: Investing.com

A réz felívelése pedig a bányacégeknek is kedvező hír.

A szektor vállalatainak részvényei hatalmas lendületet kaptak az elmúlt hónapokban, aminek köszönhetően a részvényeseik számára is egyre nagyobb tőkemennyiséget tudnak visszajuttatni.

Egyes rézbánya-részvények kétszámjegyű növekedést is produkáltak az elmúlt hónapban.

A legnagyobb kínai kitermelőnek számító Jiangxi Copper papírja 20 százalékot erősödött a hongkongi tőzsdén, és 2012 óta nem látott csúcsra emelkedett. Közben az egyik vezető amerikai bányacég, a Freeport-McMoRan a múlt héten 2014 óta nem látott magasságban zárt.