Sokat zöldülhet a világ legfontosabb fémjének kitermelése

America Antofagasta Region Atacama Desert building machine BUILDING SITE Calama Chile Chuquicamata copper GENERAL VIEW high angle view metal MINE mining development ROCK South America STONE STONE QUARRY truck HORIZONTAL
Chile, Antofagasta region, Atacama Desert, Calama, Chuquicamata mine, a huge crater 5 km in length of the Chuquicamata mine the largest copper mine in the world
Vágólapra másolva!
Összesen 70 százalékkal csökkentené a szén-dioxid-kibocsátását a világ legnagyobb rézbánya-vállalata. A chilei Codelco 2030-ra fejezné be az átállást.
Vágólapra másolva!

Hatalmas lépést jelentett be a chilei Codelco, a világ legnagyobb rézbánya-vállalata. Az állami társaság ugyanis 2030-ra 70 százalékkal csökkentené a szén-dioxid-kibocsátását. Ezzel együtt 60 százalékkal fogná vissza a vízfelhasználását, az általa termelt ipari hulladékot pedig 65 százalékban újrahasznosítaná – írja a Mining.com.

Az egész folyamat egy komplex projekt része, melynek olyan elemei vannak, mint például a föld alatti kitermelés eszközeinek teljes lecserélése elektromos járművekre és gépekre.

Emellett a vállalat beszáll olyan új zöldenergia-források kutatásába is, mint például a „zöld hidrogén".

Csökkenti a környezeti lábnyomát a világ legnagyobb rézbánya-vállalata Forrás: Shutterstock

A szén-dioxid-kibocsátás mellett azonban igen fontos, hogy a Codelco a jelenlegi szint kevesebb mint felére fogná vissza az úgynevezett vízlábnyomát is. Mindez pedig a jövőben elég lényeges kezdeményezés lehet, tekintve hogy Chilében a vízfelhasználás központi kérdés lett az állam és a bányacégek közti vitában, különösen a lítium-bányászat térnyerésével.

Az elemzők szerint a vállalat lépése kiemelten fontos jelzés az iparág egésze felé is.

Ha ugyanis a rézpiac egy ekkora óriása ilyen nagy lépést tesz, azzal globálisan is új standardokat állíthat fel a kitermelési gyakorlatokra nézve.

A társaság a fentiek mellett azt is elhatározta, hogy 30 százalékkal növeli a helyi vállalkozóktól származó áruk és szolgáltatások vásárlását, ezzel is támogatva a helyi munkaerőt és a cégeket.