Megvan, mikor érkezhet a Holdról az első szállítmány a fúziós tiszta energiához

ITER, plazmaenergia, fúziós reakció, Dél-Franciarország
Plasma ball against a black background.
Vágólapra másolva!
Forradalom zajlik az űriparban. A kozmosz megnyílt, és az űrbányászok megkötötték az első szerződést a Holdról történő héliumszállításról. Az üzlet értékéről pontos adatokat nem lehet tudni, de az abban érdekelt lengyel startup szerint a hélium-3 jelenlegi piaci ára tonnánként 16,6 milliárd amerikai dollár.
Vágólapra másolva!

Egy lengyel startup cég, a Solar System Resources Corporation és az amerikai Nuclear Corp. szándéknyilatkozatot írt alá 500 kilogramm hélium-3 izotóp Holdról történő szállítására, amely szerint

a lengyelek 2028-32 között teljesítik a szerződésben foglaltakat

- írja az rp.pl cikke nyomán a Magyar Mezőgazdaság.

Ez a világ első ilyen típusú megállapodása, amely hozzájárul a tiszta energia felkutatásához és az űrbányászat fejlesztéséhez.

Az üzlet értékéről pontos adatokat nem lehet tudni. A lengyel startup szerint a hélium-3 jelenlegi piaci ára tonnánként 16,6 milliárd dollár,

azaz közel 5000 milliárd forint.

A Hold regolit kőzetében az elmúlt évmilliárdok során nagy mennyiség gyülemlett fel belőle. Az üzlet értéke egyszerű arányosítással így nagyjából 2500 milliárd forintnak felelhet meg, bár a részletek egyelőre nem nyilvánosak.

A Hold felszínén hamarosan megjelennek az űrbányászok Forrás: Origo

A legtöbb maghasadásos reakcióval ellentétben a hélium-3 atomok fúziója nagy mennyiségű energiát szabadít fel anélkül, hogy a környező anyag radioaktívvá válna. Tehát a fúziós reakcióban tiszta energia előállítását teszi lehetővé - szén-dioxid és radioaktív hulladék nélkül, így alkalmas például üzemanyagnak. Emellett használja az orvostudomány és alkalmazzák a repülőtéri biztonsági eszközökben.

Hiány van ebből az elemből a Földön, de a Holdon bőven van. „Csak" ki kell bányászni és a Földre kell juttatni.

A PolandIn beszámolója szerint, Adam Jan Zwierzyński, a krakkói startup vezetője "történelmi jelentőségűnek" nevezte a megállapodást. Egyúttal reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a küldetés teljesítésével hozzájárulhatnak a Föld növekvő energiaigényének kiszolgálásához, az űripar, és különösen az űrbányászat fejlődéséhez.

A vállalkozás szakértői egyúttal azt is közölték: számításaik szerint

200 tonna hélium-3 elegendő lenne az emberiség egy teljes éves energiaszükségletének fedezéséhez.

A Hold a tudósok szerint a hélium-3 mellett tele van más, fontos nyersanyagokkal, és az aszteroidák is erőforrásokkal várják a leendő űrbányászokat. Az erőforrások megszerzéséért folyó verseny már megkezdődött.