Több milliárd forintos beruházást valósít meg a világ negyedik legnagyobb autógyártója

Stellantis, vállalat, autóipari vállalat, autó, ipar
The sign is seen outside of the FCA US LLC Headquarters and Technology Center as it is changed to Stellantis on January 19, 2021 in Auburn Hills, Michigan. - Newly-created European carmaker Stellantis motored its way January 18, 2021 onto the Paris and Milan stock exchanges. Stellantis -- created by the merger of France's PSA and US-Italian rival Fiat Chrysler -- is the world's fourth-biggest automaker by volume. (Photo by JEFF KOWALSKY / AFP)
Vágólapra másolva!
A világ 4. legnagyobb autóipari konglomerátuma, a Stellantis-csoport Magyarországra, Szentgotthárdra hozza az 1,6 literes benzinmotorok új generációjának gyártását - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Hozzátette: ez azt jelenti, hogy Szentgotthárd fontos szerepet kap az újonnan létrejött Stellantis-csoport új hibrid stratégiájában, hiszen az 1,6 literes benzinmotorokat hibridautókba szerelik majd.

A konszern cégtáblája Michiganben Forrás: AFP/Jeff Kowalsky

A Stellantis az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobiles és a francia PSA autóipari konszern egyesülésével jött létre januárban, az Origo ebben a cikkében mutatta be az egyesülés részleteit.

Szentgotthárdon évi 200 ezer 1,6 literes benzinmotort fognak gyártani, ezzel a mostani évi 390 ezres 1,2 literes benzinmotor-gyártással együtt 590 ezerre bővül a gyár évi kapacitása.

- mutatott rá a miniszter.

Szijjártó Péter elmondta, a több tízmillió eurós beruházáshoz a kormány egyedi döntés alapján készpénz- és képzési támogatást nyújt, a részletekről a Stellantis-csoporttal tárgyalnak.

A Stellantis az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobiles és a francia PSA autóipari konszern egyesülésével jött létre januárban. Szijjártó Péter felidézte, hogy Párizsban tárgyalt a vállalatok vezetőivel annak érdekében, hogy a szentgotthárdi motorgyár jövője megmaradjon az új cégcsoportban.

A külgazdasági és külügyminiszter felidézte, hogy a Stellantis-csoportnak több mint 30 országban vannak gyárai, világszerte 400 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak, 14 autómárkát gyártanak, a fenntartható mobilitás szempontjából pedig a világelső pozíciót célozzák meg.

Szijjátó Péter kitért arra, hogy a tavalyi év a világgazdaság szempontjából kedvezőtlen hírekről szólt, egyebek közt a közvetlen külföldi befektetések 42 százalékkal estek vissza globálisan. Ennek ellenére tavaly a magyar export 100 milliárd euró felett alakult, és 140 százalékkal nőttek a külföldi beruházások Magyarországon.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Stellantis-csoport szentgotthárdi beruházásáról tartott sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mindez azt mutatja, hogy a beruházásösztönzőre, a tömeges munkanélküliség kialakulásának megelőzésére fókuszáló magyar gazdaságpolitika helyes, nem szociális, hanem beruházási alapon kell állami támogatásokat biztosítani a gazdaság számára, még a válságos időszakban is.

- tette hozzá.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) szerint a Stellantis-beruházással Szentgotthárd feliratkozott a zöld ipar, a zöld közlekedés térképére. A hibrid autókba is szerelhető motorok gyártása évtizedekre jelent majd munkát a gyár dolgozóinak.

Mesics Olívia, a szentgotthárdi Opel motorgyár igazgatója videóüzenetben hangsúlyozta, hogy a vállalatcsoport a mellettük szóló döntésében értékelte a gyár és a munkavállalók korábbi munkáját is. Azt, hogy képesek kiváló minőségben, megfelelő költségszinten dolgozni.

Az Opel Szentgotthárd Kft. szóvivőjének közleménye szerint a szentgotthárdi gyárban készülnek majd az új 1,6 literes motor fő komponensei, a főtengely, a forgattyúsház és a hengerfej is, majd itt szerelik össze és tesztelik a motorokat, amelyek a PSA csoporthoz tartozó Peugeot, Citroen és Opel márka hibrid modelljeibe kerülnek kezdetben.

Tájékoztatott arról is, hogy

a gyártáshoz a meglévő gépsorokat át kell alakítani, amihez a tervezési és kivitelezési munkák zömét a gyár mérnökei "házon belül" fogják elvégezni.

Az új motorcsalád bevezetésében közreműködő külső beszállítók elsősorban hazai gépeket - és berendezéseket gyártó vállalatok, a termelés felfutása létszámbővítést is fog eredményezni - közölte a szóvivő.

A nyilvánosan elérhető céginformációk szerint az Opel Szentgotthárd Kft. nettó árbevétele 2019-ben 35 milliárd forint fölött volt, az adózott eredmény pedig 1,4 milliárd forint.