Húsz éve nem látott növekedést produkált a PC-piac

számítógépezés internetezés asztali pc irodai munka home office távmunka
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Még mindig egyre többen vásárolnak számítógépeket, ahogy a koronavírus-járvány miatt globálisan elterjedt a távmunka és a távoktatás a világban. Ennek köszönhetően a személyi számítógépek (PC-k) piaca 2015 óta nem látott első negyedévet produkált az eladások tekintetében, és húsz éve nem tapasztalt növekedést tudhat maga mögött.
Vágólapra másolva!

Még mindig hatalmas növekedést produkál a személyi számítógépek piaca, ahogy a koronavírus-járvány miatt világszerte vásárolnak PC-ket az emberek a távmunkához és a távoktatáshoz – írja a CNBC.

A kiskereskedelmi cégeknek és más forgalmazóknak leszállított PC-k száma 32 százalékos növekedést produkált az idei első negyedévben 2020 azonos időszakához képest – derül ki a Gartner kutatásából.

Az elemzés kiemelte, ez 2000 óta nem látott magas növekedési ütemnek számított. A becslések alapján összesen 69,9 millió darab laptopot és asztali számítógépet adtak el az idei első negyedévben.

A PC-k eladásai egyébként tavaly, a járvány kirobbanását követően, először jelentősen visszaestek, majd idővel növekedésnek indultak. Ha az abszolút számokat nézzük, akkor is kimagasló volt az idei első negyedév. Utoljára 2015 első negyedévében adtak el több PC-t – akkor 71,7 millió darabot.

A Gartner összesítése nem foglalja magában a Chromebookokat, melyek a Google által fejlesztett szoftvereket használó olcsóbb laptopok – ezek egyébként számos ország iskoláiban igen népszerűek. Amennyiben ezeket a készülékeket is beleszámoljuk az összesítésbe, akkor a teljes PC-piac 47 százalékkal bővült az idei első negyedévben.

Továbbra is sokan vásárolnak személyi számítógépeket Forrás: Getty Images/iStockphoto/Diego Cervo/Diego Cervo

Közben más cégek is vizsgálták az iparág teljesítményét. A Canalys és az IDC egyaránt 55 százalékos növekedést kalkulált az idei első három hónapra.

A Gartner kutatása szerint a szektor eladásai várhatóan a közeljövőben sem fognak érdemben visszaesni. Emellett a PC-piac felívelése az olyan komponensek iránti keresletet is megdobja, mint a chipek, melyek piacán jelenleg éppen súlyos kínálati hiányok mutatkoznak.

A számítások alapján az idei év első felében még várhatóan jelentős növekedés várható a PC-piacon. A nagy kérdés az lesz, hogy alakul a lendület a második félévben

– mondta Mikako Kitagawa, a Gartner kutatója.

Átlagos időszakban egyébként az év első negyedéve nem számít túl erős időszaknak a PC-piacon, ahogy a karácsonyi ünnepi szezon után általában csökken a vásárlói kereslet.

A Gartner jelentése szerint a negyedévben olyan PC-gyártók uralták a piacot, mint a Lenovo, a HP, a Dell, az Apple, az Acer és az Asus.