Nagyon furcsa dolog történt az aranykereslettel, erre egy évtized óta nem volt példa

arany, bánya, bányászás
Vágólapra másolva!
Közel 2008 óta nem látott mélypontra süllyedt a globális aranykereslet az idei első negyedévben. Miközben ugyanis Kína lendületesen vásárolja a nemesfémet, a nemzetközi befektetői közeg igyekszik megszabadulni az aranytól, ahogy inkább a kockázatosabb eszközöket preferálják.
Vágólapra másolva!

Mintegy 13 éve nem látott mélypontra süllyedt a globális aranykereslet az idei első negyedévben. Az európai és az amerikai befektetők ugyanis lendületesen adták el a nemesfémet, ahogy a világgazdaság talpra állása miatt egyre vonzóbbak lettek a kockázatosabb eszközök, például a részvények.

Bár az ázsiai vásárlói lendület erős, a térség nem tudta ellensúlyozni a nyugati eladási hullámot

– írja a Mining.com a World Gold Council (WGC) jelentése alapján.

Az elmúlt évben a befektetők példa nélküli mennyiségben vásároltak aranyat, mivel a hagyományosan menedékeszköznek számító nemesfém értékálló befektetésnek bizonyult, ahogy a koronavírus-járvány visszafogta a világgazdaság aktivitását. A járvány hatása azonban kettős volt. Miközben a befektetők vásároltak, a lezárások miatt beszakadt a fizikai aranytermékek (ékszerek, érmék) iránti kereslet az olyan országokban, mint Kína vagy India, melyek hagyományosan a fizikai arany iránti legnagyobb keresletet adják.

A befektetők elkezdték eladni a tavaly vásárolt aranyat Forrás: Shutterstock

Ez a dinamika viszont most megfordult. Ahogy a világgazdaság elkezdett lendületesen talpra állni, a befektetők igyekeznek megszabadulni az aranytól, miközben az ázsiai vásárlók visszatértek a piacra.

A globális aranykereslet így 815,7 tonna volt a januártól márciusig tartó időszakban, ami enyhe növekedés volt a tavaly október és december között mért 813,7 tonnás kereslethez képest.

Ezzel együtt viszont az első negyedéves kereslet 23 százalékkal maradt el a 2020 első negyedévében mért szinttől – derült ki a WGC negyedéves jelentéséből.

A kínai fogyasztói kereslet (Kína tipikusan a világ legnagyobb aranypiaca) látványosan felpattant, elérve a 286,4 tonnás szintet – erre 2017 első negyedéve óta nem volt példa.

Az aranyban utazó tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF-ek) aranyállománya viszont 177,9 tonnával csökkent, amilyen mértékű esést 2013 negyedik negyedéve óta nem lehetett látni. Az ETF-ek elsősorban a nyugati befektetők hangulatát mutatják.

Ázsiában újra felpörgött az aranyvásárlás Forrás: Shutterstock

A folyamat pedig az arany árfolyamát is lehúzta. Míg tavaly augusztusban a nemesfém csúcsot döntött az unciánkénti 2072,50 dolláros árfolyammal, addig márciusban már 1700 dollár körüli szintre csúszott vissza az arany ára. Ez egyébként szintén növelte az ázsiai keresletet, mivel a térségben sok vásárló korábban épp a magas ár miatt fogta vissza magát.

Mindazonáltal áprilisban már az látszott, hogy az ETF-ek eladási hulláma élesen lelassult, az árfolyam pedig visszapattant az unciánkénti 1800 dolláros szintre. A WGC elemzője, Krishan Gopaul pedig úgy véli,

arra lehet számítani, hogy a fogyasztói és befektetői kereslet, valamint az árfolyam is stabilizálódni fog ebben az évben.

A fentiekkel párhuzamosan a jegybankok globálisan 95,5 tonna aranyat vásároltak az idei első negyedévben. ami a legmagasabb szint volt 2020 második negyedéve óta – azonban a szám jelentősen elmaradt a 2018-ban és 2019-ben mért magas szinektről.