Az ország, ahol 50 ezer rabot engedhetnek szabadon a koronavírus megfékezéséért

Chiangmai,,Thailand,November,9,,2015,:,Government,Officers,,,Polices prison bars,prison wall,jail bars,jail cell bars,prison door,tha
ChiangMai, Thailand November 9, 2015 : Government officers , Polices and Soldiers were participated raid at ChiangMai central Prison
Vágólapra másolva!
Thaiföld a világjárvány kezdete óta most néz szembe a legsúlyosabb koronavírus-hullámmal. A főváros, Bangkok zsúfolt részein, nyomornegyedekben, építkezéseken, állami lakótelepeken és a börtönökben terjed a leggyorsabban a fertőzés. A lassú oltási program pedig tovább növeli a hatóságok előtt álló kihívásokat, különösen a büntetés-végrehajtási intézetekben.
Vágólapra másolva!

Csupán a túlzsúfolt thaiföldi fog- és fegyházakból napi, több mint 10.000 új Covid-19 esetet jelentenek. Emiatt a kormányzat azt fontolgatja, hogy a "börtönpopuláció" nagyságát mintegy 16 százalékkal lecsökkenti. A tervek szerint ezzel szabnának gátat a fertőzések gyors terjedésének a fogvatartottak és a dolgozók körében.

- mondta Somsak Thepsuthin igazságügyi miniszter.

A thaiföldi fogvatartottak kezelésére felállított kórház Forrás: AFP/Handout

Zsúfolt cellák

Thaiföld a világon a kilencedik az egy főre jutó fogvatartottak számában.

A mintegy 311 ezer elítélttel a thaiföldi fegyházak 5 százalékkal meghaladják a hivatalos kapacitásukat,

és a bebörtönzöttek több mint 80 százalékát kábítószer-visszaélés miatt tartják fogva.

Az Igazságügyi Minisztérium 50 ezer rab esetében vizsgálja a korai szabadon engedés lehetőségét.

Bár a jelenlegi prioritás a vakcinák beadása a fogvatartottaknak és az intézményekben szolgálatot teljesítő tiszteknek, az igazságügyi miniszter azt is hozzátette, hogy hosszabb távon a kábítószerrel kapcsolatos törvényeken is változtatnak majd. A tervek szerint rövidebb szabadságvesztést szabnak ki ezen bűncselekmények esetén, ezzel csökkentve a túlterheltséget és a költségeket, amelyek a börtönbüntetések kapcsán jelentkeznek.