Thaiföld a világjárvány kezdete óta most néz szembe a legsúlyosabb koronavírus-hullámmal. A főváros, Bangkok zsúfolt részein, nyomornegyedekben, építkezéseken, állami lakótelepeken és a börtönökben terjed a leggyorsabban a fertőzés. A lassú oltási program pedig tovább növeli a hatóságok előtt álló kihívásokat, különösen a büntetés-végrehajtási intézetekben.

Csupán a túlzsúfolt thaiföldi fog- és fegyházakból napi, több mint 10.000 új Covid-19 esetet jelentenek. Emiatt a kormányzat azt fontolgatja, hogy a "börtönpopuláció" nagyságát mintegy 16 százalékkal lecsökkenti. A tervek szerint ezzel szabnának gátat a fertőzések gyors terjedésének a fogvatartottak és a dolgozók körében. Ha nem tudunk elegendő oltást biztosítani vagy idejében visszafogni a növekvő fertőzésszámot, akkor a korai szabadon engedés révén kell csökkentenünk a fogvatartottak számát" - mondta Somsak Thepsuthin igazságügyi miniszter. 

A thaiföldi fogvatartottak kezelésére felállított kórházForrás: AFP/Handout

Zsúfolt cellák

Thaiföld a világon a kilencedik az egy főre jutó fogvatartottak számában. A mintegy 311 ezer elítélttel a thaiföldi fegyházak 5 százalékkal meghaladják a hivatalos kapacitásukat,  és a bebörtönzöttek több mint 80 százalékát kábítószer-visszaélés miatt tartják fogva. 

Az Igazságügyi Minisztérium 50 ezer rab esetében vizsgálja a korai szabadon engedés lehetőségét.  Bár a jelenlegi prioritás a vakcinák beadása a fogvatartottaknak és az intézményekben szolgálatot teljesítő tiszteknek, az igazságügyi miniszter azt is hozzátette, hogy hosszabb távon a kábítószerrel kapcsolatos törvényeken is változtatnak majd. A tervek szerint rövidebb szabadságvesztést szabnak ki ezen bűncselekmények esetén, ezzel csökkentve a túlterheltséget és a költségeket, amelyek a börtönbüntetések kapcsán jelentkeznek.