Kínában 70 százalékkal csökkent a válások száma egy új törvény miatt

Golden wedding couples take wedding photos in rape flowers filed in Jiangxi CHINA CHINESE Horizontal
Thirteen golden wedding couples dressed in wedding dress suits take photos in the sea of rape flowers for an unforgettable golden wedding anniversary in a rape flower base in Fengping Village, Wujiang Town, Jishui County, Ji'an City, east China's Jiangxi Province, 20 February 2021. (Photo by qianlong / Imaginechina via AFP)
Vágólapra másolva!
Az idén januárban érvénybe lépett törvény célja a válási arány csökkentése volt az országban. Ennek értelmében a keresetet benyújtó pároknak 30 napot kell várniuk kérésük feldolgozása előtt. Az intézkedés hívei szerint, ezen időszak alatt sok pár enyhül meg és melegszik össze újra. Az ellenzők azonban úgy vélekednek, hogy a kínai kormányzat a törvénnyel csupán a házasságkötési kedvet veti vissza a társadalomban.
Vágólapra másolva!

A kínai polgári ügyekért felelős minisztérium által közzétett adatok szerint, 2021 első három hónapjában 296.000 válást regisztráltak, szemben az előző negyedévi 1,05 millió, és az előző év azonos időszakában regisztrált 1,06 millióval.

Ez mintegy 70 százalékos csökkenésnek felel meg.

Peking a január 1-jén hatályba lépett törvénnyel a folyamatosan növekvő válási arányokon, és a demográfiai válságot kiváltó alacsony születési számokon kívánt változtatni. Az úgynevezett "cooling-off period" vagy "lehűlési" illetőleg "meggondolási időszak" állítólag nem vonatkozik azokra a válásokra, amelyek a családon belüli erőszak miatt lettek kérelmezve.

A törvény előírása szerint a kölcsönös megegyezésen alapuló válásnál a kereset után a pároknak 30 nap türelmi időt kell adniuk maguknak.

Habár az eddigi eredmények rendkívül biztatóak, az elemzők szerint a következtetések levonásához további adatokra van szükség.

Tradícionális kínai esküvő. Forrás: Origo

A törvénykezés kapcsán osztatlan sikerről azonban koránt sincs szó. A rendelkezés bejelentése heves ellenállásba és kommentáradatba torkollott a különböző közösségi csatornákon, ahol sokan úgy vélekedtek, hogy az államnak nem kellene az állampolgárok magánéletébe avatkoznia.