Sportközgazdász: A gazdaság is jól jár a labdarúgó-Eb-vel

Fehervar v Ujpest - Hungarian CUP Final 2021 fehervar ujpest hungarian cup final fehervár match mol hungarian cup final view robert szaniszló nurphoto daytime field house light soccer fehervár robert szaniszló
View before at MOL Hungarian CUP Final 2021 match between Fehervár and Ujpest at Puskás Aréna on May 03, 2021 in Budapest, Hungary. (Photo by Robert Szaniszló/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Egyértelműen lesz gazdasági haszna, hogy Budapesten is rendeznek labdarúgó-mérkőzéseket a most kezdődő Európa-bajnokságon - mondta a Magyar Nemzetnek Szabados Gábor sportközgazdász, hozzáfűzve, hogy az országimázs erősítése nemcsak a turizmusra, hanem szinte az összes gazdasági ágazatra kedvező hatást gyakorol.
Vágólapra másolva!

A szakértő jelezte:

az ilyen események hatása jóval hosszabb távú,

mint ha pusztán azt vesszük számba, hogy szurkolók és turisták mennyit költenek el ilyenkor, illetve milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe.

Természetesen amikor a befektetők arról döntenek, hogy hová vigyék a tőkéjüket, akkor figyelembe veszik az összes racionális szempontot. Ugyanakkor mindig jelen van egy pici szubjektív elem is, amely akár döntő is lehet. Ezen is múlhat, hogy a befektetés például Szlovákiába vagy éppen Magyarországra jön végül. Nem mindegy ugyanis, hogy az üzleti szereplők előtt milyen ország képe rajzolódik ki. Az ilyen nagy nemzetközi események, mint a mostani Európa-bajnokság, ilyen téren is kiemelkedő jelentőségűek" - tette hozzá Szabados Gábor.

A magyar csapat két hazai meccsén tele lesz a Puskás Aréna Forrás: NurPhoto via Getty Images/Robert Szaniszlo/NurPhoto/Robert Szaniszlo

A szakértő korábban arról is beszélt a lapnak, hogy a közpénzből finanszírozott sportfejlesztések megmozgatják a magántőkét is, a szponzorok megjelenésétől kezdve a lakossági fogyasztásig multiplikátor hatást fejt ki az állam szerepvállalása.