Elképesztő mennyiségű fegyver tűnt el az amerikai hadseregnél

300 military vehicles on the federal motorway A2 POLITICS MILITARY EQUIPMENT TRANSPORT ARMY USA
Amerikai katonák az augustdorfi bázison
Vágólapra másolva!
Különös nyomozásba kezdett nemrég az Associated Press hírügynökség, hogy kiderítse, a 2010-es években mennyi fegyvert loptak el az amerikai hadseregtől, illetve mennyi tűnt el. Végül arra jutottak, hogy az összesített szám a 2000 felé közelít, de valószínűleg ez csak szerény becslésnek tekinthető, és az eltűnt katonai lőfegyverek száma ennél magasabb.
Vágólapra másolva!

Az Associated Press (AP) hírügynökség megpróbált utánajárni, hogy az amerikai hadseregtől hány fegyvert loptak el, illetve hány veszett el a 2010-es években. A kutatás után az AP arra jutott, hogy ez a szám 1900 darabra tehető, de mivel sem a hadsereg, sem a tengerészgyalogság, sem a haditengerészet, sem a légierő nem oszt meg hivatalos adatokat a kérdésben, valószínűleg a valódi szám ennél is magasabb.

Noha voltak olyan fegyverlopási esetek, melyek nyilvánosságra kerültek a 2010-es években, azonban a közel 2000-es szám még így is meglepő lehet.

Az ellopott vagy eltűnt fegyverek többségét egyébként a puskák tették ki, 1179 darabbal.

De felkerült a listára 694 darab pisztoly, 74 gépfegyver és 11 darab shotgun is.

Ennél is különösebb, hogy az elveszett vagy ellopott tételek listájára felkerült még 36 darab gránátvető, 34 darab rakétavető, valamint 25 darab aknavető is.

A Statista alábbi ábráján látható az ellopott vagy elveszett fegyverek összesítése 2010 és 2019 között.

A 2010-es években ellopott vagy elveszett fegyverek listája az amerikai haderőnél: 1179 puska, 694 pisztoly, 74 gépfegyver, 36 gránátvető, 34 rakétavető, 25 aknavető, 11 shotgun, 7 egyéb Forrás: Statista

A teljes amerikai haderő egyes részeit tekintve a hadseregnél számolták össze a legtöbb eltűnt vagy ellopott fegyvert (1500), de a haditengerészetnél és a tengerészgyalogságnál is kimutattak 200-200 darabot.

A fegyverek eltűnésének háttere igen különböző, ahogy az is, hogy végül hol bukkannak fel. Nem ritka, hogy az ellopott vagy eltűnt fegyverek végül utcai bandákhoz kerülnek,

de volt olyan eset, amikor egy atlantai ház hátsó kertjében találtak meg katonai páncéltörő gránátokat.

Noha az amerikai haderő közlése szerint a teljes fegyverállománynak csupán rendkívül kis részét érintik az eltűnések vagy a lopások, a fenti adatok alapján ez a kis szám is elég soknak tűnhet.