Digitális adózást vezetnek be Afrika Svájcában

Afriski Lesotho síparadicsom sípálya Afrika
Vágólapra másolva!
Az Afrikai Fejlesztési Bankcsoport igazgatótanácsa 4,25 millió dolláros (1,2 milliárd forint) kölcsönt hagyott jóvá Lesotho számára, annak érdekében, hogy olyan digitális adószolgáltatásokat nyújtson, beleértve az e-adózást és az e-fizetést, amelyek szélesítik az ország adóalapját és növelik az állam bevételeit.
Vágólapra másolva!

A Lesothói Királyságot Dél-Afrika Svájcának is nevezik, és egyike a világ azon három országának - San Marino és a Vatikán mellett -, amelynek teljes területe egy másik állam határain belül fekszik.

Lesothót minden oldalról a Dél-afrikai Köztársaság veszi körül, és a hegyi királyság területén fekszik a világ legmagasabban működő gyémántbányája Forrás: AFP/Michele Spatari

Az Afrikai Fejlesztési Alapból származó forrásokat e-adózási, e-fizetési és e-számlázó szoftverek beszerzésére, valamint a pénzintézetek és a mobilpénz-szolgáltatók e-fizetési rendszerekbe történő integrálására használják fel.

A Lesothói Adó Modernizációs Projekt egy, már 2017 novemberében jóváhagyott Lesotho -i adókorszerűsítési program folytatása, amelyhez az Afrikai Fejlesztési Bankcsoport akkor 7,09 millió dollár (2.1 milliárd forint) finanszírozást biztosított.

A jogi és intézményi adóbehajtási kereteket is konszolidálni kívánó projekt az adófizetők, valamint a Lesotho -i Adóhatóság javát szolgálja. A tervek szerint Lesotho a reformokkal, a járvány helyi gazdaságra gyakorolt negatív hatása ellenére is megkétszerezheti kormányzati bevételeit.