Brazília: ahol jó előre megvesznek mindent

Az iskolakezdés gyakran igen költséges, azonban vannak országok, ahol erre már hónapokkal az első becsöngetés előtt aktívan készülnek.

Ilyen Brazília, ahol a szülők nem ritkán hosszú hónapokkal az iskolakezdés előtt bevásárolnak minden szükséges eszközt. Ennek pedig nem szimbolikus, hanem nagyon gyakorlati oka van. Az országban ugyanis az iskolakezdést megelőző közvetlen időszakban elképesztően megdrágulnak az iskolai eszközök, tanszerek. Olyannyira, hogy azok ára ilyenkor akár ötszöröse is lehet a szokásosnak.

Szaúd-Arábia és Kazahsztán: ünnepi iskolakezdés

Szaúd-Arábiában sok iskolában az első nap még egyáltalán nincs tanítás, sőt, az iskolakezdés első néhány napja ünnepléssel telik. A hagyomány célja, hogy a diákok jobban megismerhessék egymást, közös étkezések és különböző programok során.

Sok országban ünnepléssel kezdődik a tanévForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Reinhardt

Kazahsztánban is hasonló ünnepléssel telik az iskolakezdés. Amikor a gyerekek hét évesen elkezdenek iskolába járni, az első napot Tyl Asharnak hívják, ami nagyjából annyit tesz, hogy az „oktatás kezdete". Ilyenkor nem ritka, hogy a szülők ünnepséget rendeznek, hatalmas lakomával – amelyből természetesen az édességek sem maradhatnak ki.

Vietnám: előadás az első nap

Vietnámban különösen sűrű a gyerekek első iskolai napja. A szokás szerint ugyanis a diákok ilyenkor ünneplőbe öltöznek, és előadást tartanak a családtagoknak és a barátoknak, akik aztán elengedik őket az iskolába.

Noha a szokásnak országszerte több különböző változata van, Vietnám egészére jellemző, hogy az első iskolai nap ünnepélyes keretek között zajlik.