Banki részesedést ad el a csőd szélén álló Evergrande

Hongkong, 2021. szeptember 15. Cégtábla a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport hongkongi székháza bejáratánál 2021. szeptember 14-én. A válallat előző nap bejelentette, hogy szeptemberben várhatóan jelentősen csökkeni fognak az eladásai. Az Evergrande jelenleg a világ legeladósodottabb cége. MTI/EPA/Jerome Favre
Vágólapra másolva!
Eladja a kínai Shengjing Bankban meglévő részesedésének egy részét a súlyos fizetési nehézségekkel küzdő kínai ingatlanfejlesztő csoport, a China Evergrande, amely a múlt héten elmulasztotta egy dollárkötvény után járó kamatok kifizetését, és ezzel karnyújtásnyira került a törlesztési csődhöz.
Vágólapra másolva!

Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztője a hongkongi tőzsdének benyújtott, szerda hajnalban nyilvánosságra hozott bejelentésben közölte, hogy a Shenyang Shengjing Finance Investment Group nevű, állami kézben lévő vagyonkezelő 1,75 milliárd részvényt vásárol meg tőle 5,70 jüanos (273 forint) darabáron. Ezzel az Evergrande részesedése 34,5 százalékról 14,75 százalékra csökken a Shengjing Bankban, míg az állami vagyonkezelő a pénzintézet legnagyobb részvényesévé lép elő 20,79 százalékos tulajdoni hányadával.

Az ügylet révén az Evergrande csoport 9,9 milliárd jüanhoz (1,5 milliárd dollár, 465 milliárd forint) jut ugyan, de a pénzt arra kell fordítania, hogy törlessze a bank irányába fennálló adósságát.

A Shengjing Bank az Evergrande csoport harmadik legnagyobb kínai hitelezője. A tavalyi első félévi adatok szerint hétmilliárd jüan (335 milliárd forint) hitelt nyújtott a konglomerátumnak, de a kínai bankfelügyelet vizsgálja a bank és az ingatlanfejlesztő közötti, több mint 100 milliárd jüan (4 ezer 790 milliárd forint) értékű kapcsolt tranzakciókat.

Cégtábla a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport hongkongi székháza bejáratánál 2021. szeptember 14-én. A válallat előző nap bejelentette, hogy szeptemberben várhatóan jelentősen csökkeni fognak az eladásai. Az Evergrande jelenleg a világ legeladósodottabb cége. Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

Az Evergrande csoportra szerdán is nagy figyelem irányul, ugyanis egy 2024 márciusában lejáró, 9,5 százalékos kamatozású dollárkötvény után kellene 47,5 millió dollárt (14,7 milliárd forint) kifizetnie a befektetőknek. A konglomerátum, amely 305 milliárd dolláros (94 ezer 538 milliárd forint) tartozást halmozott fel, múlt csütörtökön már elmulasztotta az egyik dollárkötvénye után járó kamatok, összesen 83,5 millió dollár (25.9 milliárd forint) kifizetését. A vállalatvezetés ráadásul ezzel kapcsolatban nem közölt semmit, így nem tudni, hogy a 30 napos türelmi idő alatt teljesíti-e kötelezettségét, vagy a külföldi befektetők hoppon maradnak. Ha a China Evergrande nem fizet a türelmi időben belül, törlesztési csődbe kerül, aminek súlyos hatásai lehetnek a kínai gazdaságra, de egyes félelmek szerint a globális pénzügyi rendszerre is.

A China Evergrande hónapokkal ezelőtt került nehéz helyzetbe annak nyomán, hogy a kínai kormányzat 2017 óta egyre szigorítja az ingatlanszektor szabályozását az adósságállomány és a spekuláció növekedésének megfékezésére.

A pekingi kormány mentőövet dobhatna a vállalatnak, de elemzők ezt a lehetőséget tartják a legkevésbé valószínű forgatókönyvnek. A China Evergrande csoport részvényei szerdán 3,07 hongkongi dolláron (122 forint), 14,98 százalékos pluszban zártak a hongkongi tőzsdén.