Pánikvásárlásba kezdtek a kiskereskedelmi cégek a világban

distribution retail health pandemic Horizontal DAILY LIFE QUEUE PROTECTIVE MASK SUPERMARKET SOCIAL DISTANCING People wearing face coverings wait in line to shop at Walmart, July 22, 2020 in Burbank, California. - The country's most populous state reported
Több helyen sem lehet még lazítani a korlátozásokon
Vágólapra másolva!
Ördögi körbe kerülhet a globális kereskedelem a beszállítói láncok akadozása miatt. A kiskereskedelmi és feldolgozóipari vállalatok ugyanis világszerte pánikvásárlásba kezdtek, és igyekeznek jó előre leadni a rendeléseiket. Ez azonban az elemzők szerint csak még tovább ronthat az amúgy is nagyon nehéz helyzeten.
Vágólapra másolva!

Manapság az látszik, hogy mivel a készletek feltöltései akadoznak, a kiskereskedelmi és feldolgozóipari vállalatok világszerte igyekeznek bebiztosítani magukat, és pánikszerű vásárlásba kezdtek. Ez azt jelenti, hogy a szükségesnél többet rendelnek, ami még tovább ronthatja a helyzetet a globális beszállítói láncokban – mondta a CNBC-nek Jonathan Savoir, az ellátási láncokkal foglalkozó technológiai cég, a Quincus vezérigazgatója.

A probléma alapja az, hogy a beszállítói láncok világszerte súlyosan akadoznak, köszönhetően például a konténerhiánynak, az áradásoknak vagy a koronavírus-járvány miatti lezárásoknak.

Ráadásul a világgazdaság járvány utáni újranyitása az egekbe repítette a globális keresleteket, amivel a kínálat nem tudta tartani a tempót.

Mindeközben a Kínában és Európában tapasztalható energiaválság szintén visszafogja a szállítmányozást, tovább nehezítve a beszállítói láncok talpra állását.

Savoir ezzel együtt úgy látja, a cégek túlrendelései csak további nyomást helyeznek a kínálati kapacitásokra, és ezzel egy úgynevezett „ostorcsapás hatást" válthatnak ki. Ez a fogalom azt a jelenséget írja le, amikor a kiskereskedelmi kereslet egy csekély változása is fokozatosan jelentős hatást vált ki a nagykereskedelemben, az elosztói hálózatokban, valamint a gyártói oldalon. Savoir szerint a leginkább érintett terület a nyersanyagpiac kínálati oldala lehet.

Mindez pedig végső soron teljesen eltorzíthatja a keresleti várakozásokat, a beszállítók és gyártók pedig egyre nehezebben tudnak eleget tenni a rendeléseknek.

A Quincus vezetője azonban nincs egyedül a véleményével. Az RBC Wealth Management vagyonkezelő elemzői hasonló folyamatra figyelmeztettek egy október 15-én kiadott jegyzetükben. A szakértők szerint a helyzet elég világos. Mivel a vásárló vállalatok pontosan látják a problémát, ezért jó előre bőséges rendelést adnak le nyersanyagokra és késztermékekre.

Ezzel azonban fokozzák a nyomást a kínálati oldalon, vagyis „még hosszabb sorok" alakulnak ki az ellátási láncban. Vagyis végső soron egy ördögi kört láthatunk.

A karácsonyi ünnepi szezon közeledtével pedig a beszállítói láncok akadozása egyre súlyosabb gondot jelent. Miként arról az Origo is beszámolt, Nagy-Britanniában már azt vizsgálják, milyen esszenciális elemek hiányozhatnak idén a britek karácsonyából.