Különleges technológiai megoldásokkal szállítja idén a Mikulás az ajándékokat

Santa Claus Nem mindenhol jóságos öregúr a Mikulás
Vágólapra másolva!
Egy tanulmány kimutatta, milyen elfoglalt a Mikulás szenteste éjszakájától karácsony másnapjának hajnaláig. A Leicesteri Egyetem kutatói kiszámolták, hogy mintegy 715 millió olyan kisgyermek él világszerte, akik nagyon várják a Télapó ajándékát. A karácsony természetesen a kiskereskedők számára is az év legforgalmasabb időszaka, akiknek a számára már számos érdekes technológiai megoldás áll rendelkezésére a logisztikai feladatok lebonyolítására. A részletekről a BBC hírügynökség számolt be.
Vágólapra másolva!

A Mikulásnak - képletesen értve - minden évben logisztikai fejtörést okoz, hogyan juttassa el az összes ajándékot időben a karácsonyt ünneplő gyerekek millióinak világszerte.

A Leicesteri Egyetem kutatóinak adatai szerint mintegy 715 millió keresztény fiú és lány él a Földön, családonként átlagosan három gyermekkel kalkuláltak, ami azt jelenti, hogy

a Mikulásnak 238 millió otthonba kell eljuttatnia az ajándékokat.

Ehhez viszont – hogy mindenhova még karácsony másnap reggelig célba érjen - Rudolfnak és a többi rénszarvasnak legalább a fénysebesség felével kell húznia a Mikulás szánját. Ez 540 milliárd km/órás sebességet jelent a számok nyelvén.

Több százmillió gyereknek hozza el az idén is az ajándékot a mesebeli rénszarvas szán Forrás: Shutterstock

A karácsony természetesen a kiskereskedők számára is az év legforgalmasabb időszaka – sajnos azonban egyikük sem hagyatkozhat a kéményen keresztül varázsütésre elszállított ajándékokra.

Mivel az online rendelések teszik ki ma már a karácsonyi szezon összes értékesítésének több mint egyharmadát, a kiskereskedők jelentős mértékben függnek a szállítási rendszerüktől.


Ebben az iparágban az Amazon számít a legnagyobb és legnagyobb forgalmat lebonyolító vállalatnak, amely tavaly csak az Egyesült Államokban 4,2 milliárd csomagot szállított ki. Ez több mint kétszerese volt a 2019-es 1,9 milliárdnak, mivel a koronavírus az online rendelések hatalmas megugrását eredményezte. Olyannyira, hogy tavaly ez a cég szállított ki minden ötödik csomagot az Egyesült Államokban.

A többi kiskereskedő számára azonban hatalmas dilemmát jelent annak megvalósítása, hogyan tehetnék szállítási rendszereiket a lehető leghatékonyabbá és felhasználóbaráttá.

Különleges logisztikai megoldások a kiskereskedők számára

Az egyik lehetőség az, hogy harmadik félként értékesítői státuszt szereznek az Amazonon, ez azonban jelentős extraköltségekkel jár, előfordulhat, hogy eléri a termékek árának 45 százalékát is.

Alternatív megoldásként szóba jöhet a kiskereskedők függetlenségének megtartása, amelyek így technológiai cégek segítségét kérve juttathatják el termékeiket a vásárlókhoz.

Útra kel a lappföldi Mikulás Forrás: AFP/Lehtikuva/Laura Haapamaki

Az egyik ilyen vállalkozás a brit Diamond Logistics, amely a Despatch Lab digitális platformján keresztül lehetővé teszi a kiskereskedők számára, hogy a cég saját furgonflottájával és kézbesítő cégek segítségével rendeljenek, nyomon követhessék és kezelhessék a szállításokat. A kiskereskedők a Diamond Logistics raktáraiban is tárolhatják termékeiket.

A kiskereskedők számára alternatívát jelenthet, ha saját kézbesítőautó-flottát használnak.

Annak érdekében, hogy a cégek nyomon követhessék a kézbesítő sofőrjeiket és megtervezhessék az útvonalakat, az amerikai HyperTrack cég GPS-alapú nyomkövető rendszert kínál.

A cég értékesítési alelnöke, Francois Martel szerint a rendszer lehetővé teszi mind a kis-, mind a nagykereskedők számára, hogy pontosabb szállítási időket adjanak meg a vásárlóknak.

A HyperTrack cég GPS-alapú nyomkövető rendszere:

A norvég Gelato nevű cég (a neve ellenére semmi köze a fagylalthoz) briliáns ötlete révén segít a cégeknek abban, hogy a szállítások minél rövidebb távolságokra csökkenjenek – ezáltal idő is megtakarítható. A cég szoftvere lehetővé teszi, hogy a fizikai termékek - például

ruhák, poszterek és könyvek - e-kereskedelmi értékesítői kapcsolatba léphessenek a gyártókkal szerte a világon.

Henrik Müller-Hansen, a Gelato alapítója és vezérigazgatója szerint a szoftvernek nemcsak a környezetvédelmi előnyei jelentősek.

– árulta el.

Müller-Hansen szerint a 3D nyomtatás fejlődésével párhuzamosan vállalkozása tovább növekedhet, ami lehetővé teszi több termék távoli legyártását.

A szállítási technológia talán legizgalmasabb fejlesztését - különösen a Mikulás számára - azonban a teherszállító drónok jelentik.

Habár a technológia már létezik, még mindig a kormányok szabályozására vár, hogy megkezdődhessen a kereskedelmi felhasználásuk az egyes országokban.

Jelenleg már számos kísérleti projekt létezik, az Amazoné a Prime Air, és számos kisebb cég is kifejlesztette saját drónját.

Az izraeli Flytrex cég különleges drónja:

Az egyik ilyen cég az izraeli Flytrex, amely lehetővé tette, hogy az észak-karolinai Holy Springs város éttermei drónokkal szállíthassák ki a megrendelt ételeket. Ez egy, az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal által engedélyezett kísérlet része.

A szakértők azt jósolják, hogy már nincs messze az idő, amikor a drónok segítségével az ajándékokat elég lesz december 24-én megrendelni, és még aznap este a karácsonyfa alá kerülhetnek.